`

Bár tavaly szeptember végére az agrárium hitelállománya meghaladta az 1100 milliárd forintot, további, sőt a tavalyinál nagyobb ütemű növekedésre számítanak az OTP Agrár szakértői.  


Több mint 4 százalékkal, 45 milliárd forinttal emelkedett az agrár- és az élelmiszeripari vállalkozások összesített hitelállománya 2017. és 2018. szeptember 30-adika között – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet nemrég kiadott jelentésében. A szervezet szerint, bár a mezőgazdasági beruházások volumene elmaradt a nemzetgazdaság egészében mért szinttől, a kedvező kamat- és finanszírozási környezet továbbra is hitelforrások igénybevételére ösztönzi az agrárium szereplőit.

Hasonlóan látják az OTP Agrár szakértői is: a szektor hitelállományának 2017. második felétől tapasztalható bővülése idén még nagyobb ütemben folytatódhat. Mindezt az élelmiszeripar beruházási hitelállományának a tavalyi harmadik negyedévben tapasztalható növekedése, a mezőgazdaságban pedig a vidékfejlesztési pályázatokhoz kapcsolódó beruházási hitelek fellendülése, illetve az ehhez kapcsolódó újabb jegybanki növekedési hitelprogram (NHP fix) erősítheti.

Bár a korábbi növekedési hitelprogram keretében felvett forgóeszköz- és beruházási hitelek egy része idén már kifuthat – így ha az érintettek újabb finanszírozási konstrukcióba kezdenek, ez csupán pótlólagos állományt jelenthet –, jól látszik, hogy az elmúlt időszakban felfelé ívelő pályára állt az agrárium hitelállománya.


(forrás: OTP Agrár)


Figyelnek a kicsikre is

A NAV, a Pénzügyminisztérium és a Nemzeti Kutatás Fejlesztési és Innovációs Hivatal is részt vett a KKVHÁZ hagyományos évindító csúcstalálkozóján. Tamásné Czinege Csilla, a NAV szakmai ügyekért felelős helyettes államtitkára vitaindító gondolataiban röviden kitért az adózás további újításaira, a KATA, a KIVA vállalkozásbarát rendszereire, a NAV mentor programjára, az ügyfélkapu rendszer tapasztalataira. Czinege Attila a NAV ellenőrzési főigazgatója egyebek mellett elmondta, hogy a hivatal ma olyan kockázatkezelési szoftverrel rendelkezik, ami ágazat és területi bontásban is 99 %-os biztonsággal előre jelez problémát, állami szempontból kockázatot. Az ellenőrök rövid idő alatt rá tudnak mutatni a problémákra és idejük van az ügyfelek felkészítésére a hibák elhárítására.
Birkner Zoltán a Nemzeti Kutatás Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is részt vett a megbeszélésen. Ő arról adott vitaindítót, hogy a hivatal megújítja a pályázati rendszerét. Megháromszorozzák azoknak a számát, akik forráshoz juthatnak. Világossá tette azt is, hogy a kormány tudja, markáns K+F+I eredmények közép és nagyvállalatoknál születnek. Nemzetgazdasági érdek az ország versenyképessé tétele, ez pedig a gyorsan exportképessé tehető innovációk kiemelésével lehet. De a kicsikre külön is figyelnek, hiszen soha nem lehet tudni, hol bukkannak fel értékek.
Csík Ildikó, a PM munkaerőpiaci főosztályának vezetője elmondta, a PM által a munkaerőpiacon bevezetett intézkedések vállalkozásbarátok. Több olyan forrás is elérhető lesz a legkisebbeknek is, amelyek a munkaerőpiac szélsőséges kilengéseikor is egyensúlyt adhatnak a kkv-szektor szereplőinek. (forrás: kkvhaz.hu)




X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám