`

Az elmúlt időszakban a finanszírozási palettán számos olyan pénzügyi termék, illetve megoldás jelent meg, melyek segíthetik az élelmiszergazdasági innovációk finanszírozását. Ezek áttekintése és az innovációk ösztönzése volt fókuszban május 17-én, az első alkalommal megrendezésre került Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciáján.


Az elmúlt pár évben különösen jelentős kutatás-fejlesztési és gazdaságélénkítő potenciállal rendelkező területté vált az élelmiszer-gazdaság ötvözése a digitális technológiákkal. A fejlődés, az innováció elengedhetetlen feltétele, hogy a technológiai fejlesztések mellett a vállalkozások üzleti, pénzügyi kultúrája is fejlődjön; a forrásokat, a bevonható tőkét tudatosan, hosszú távon használják fel, hogy fenntartható, az ágazat számára tartósan jövedelmező megoldások szülessenek.

Az Agrárinformatikai Klaszter és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ennek jegyében szervezett konferenciát, melynek célja az volt, hogy bemutassák a jelenleg elérhető és a közeljövőben várható, új termékek és innovációk létrejöttét, piacra lépését segítő forrásokat. Ezen kívül segítséget kívánt nyújtani a vállalkozásoknak abban, hogy megtalálják a fejlesztésükhöz legjobban illeszkedő forrást és válaszokat kapjanak a témával kapcsolatos kérdéseikre. Az agráriumnak egyre nagyobb kihívásoknak kell megfelelnie, a globális népességnövekedés és a szélsőséges klimatikus viszonyok közt kiemelt jelentősége van a hatékonyság növelésének, a kamara ezért is stratégiai fontosságúnak tartja az innovatív megoldások elterjesztését.

A konferencia tartalmas szakmai programját az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH), valamint az Agrárminisztérium (AM) előadásai vezették fel. Dr. Nagy Ádám iparági stratégiáért felelős helyettes államtitkár bevezető előadásában beszélt az ITM víziójáról, mely szerint a legfőbb cél a magyarok életminőségének növelése a hazai tulajdonú vállalatok hozzáadott értékének növelésén keresztül. Mindehhez szerinte erős magyar vállalkozásokra, stabil munkahelyekre, növekvő bérekre van szükség olyan kulcsiparágak fejlesztésén és fenntartható működtetésén keresztül, mint pl. az élelmiszer-gazdaság. Sebők Katalin, az NKFIH elnök-helyettese bemutatta az egyes tudományágakra eső K+F ráfordításokat, amelyekből a mezőgazdaság, erdészet és halászat 6%-ot képvisel, míg az élelmiszeripari kutatás-fejlesztés további 6%-ot jelent. Beszélt továbbá a vállalati innováció jelentőségéről, a megújult kormányzati KFI stratégiáról, valamint az élelmiszer-gazdaság számára is elérhető mintegy 90 milliárd forint összegű versenypályázati felhívásokról. A plenáris rész zárásaként az Agrárminisztérium részéről Dr. Felkai Beáta Olga főosztályvezető ismertette az élelmiszer-gazdaság kapcsolódó sajátosságait és várható stratégiai változásait.

A rendezvény további kiemelt szereplőjeként bemutatkozott a Bonitás Befektetési Alapkezelő, amely 12 milliárd forintos alapot kezel, így korai és növekedési fázisban lévő, nagy potenciállal és innovatív megoldással rendelkező termékkel vagy szolgáltatással bíró vállalkozásoknak nyújt támogatást. Megismerhetőek voltak továbbá a Digitális Jólét Program pénzügyi és vállalkozásfejlesztési konstrukciói, amelyek a 7,5 milliárd forintos keretből 5-200 millió forint működési hitelt tudnak biztosítani komplex fejlesztésekre.

A finanszírozói bemutatkozókon túl az „Aréna” szekcióban az iparág neves szakértői (Darabos Tamás – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Koós Ákos – Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., Kiss Gábor – Bonitás Befektetési Alapkezelő, Dr. Mogyorósi Péter – LC Innoconsult, Kiss Tamás – Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal) kerestek megoldást az agrárium innovációs potenciáljának növelésére. Majd pódiumbeszélgetés keretében finanszírozási és piacépítési sikertörténeteket osztottak meg a szektor már elismert vállalkozásai (AgroVIR Kft., Gremon Systems Zrt., Pilze-Nagy Kft., Veresi Paradicsom Kft., Vitafort Zrt.)

Az Agrárinformatikai Klaszter egy olyan egyedülálló kereszt-szektorális platform, amelynek elsődleges célkitűzése az informatikai megoldások elterjedésének támogatása az agráriumban, ezzel növelve az ágazat termelékenységének hatékonyságát. Szakmai rendezvényeik küldetése a szemléletformálás, az oktatás, az élelmiszer-gazdaság szereplőinek digitális felzárkóztatása, ezzel támogatva az agrárinnovációt. A klaszter továbbá érdekképviseletet lát el a szakmailag releváns állami szereplők felé és vállalkozásfejlesztési tevékenységével segíti tagjait a K+F+I projektekben való partnerkeresésben, projektek elindításában. Ez utóbbi küldetését volt hivatott támogatni az Élelmiszergazdasági Innovációk Finanszírozási Konferenciájának megszervezése.


(Agrárinformatikai Klaszter/ NAK) (fotó: Benkő Kristóf, Art-Foto Kft.)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám