`

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) legfrissebb értékelése a hőkezelt chiamagok (120 °C feletti hőmérsékleten) feldolgozási vagy főzési eljárások során való biztonságosságára vonatkozik, amely a technológiai szennyező anyagok aggályos szintjének kialakulását eredményezheti.


Az Európai Bizottság 2009-ben hagyta jóvá az aztékzsályamag (Salvia hispanica) - közismert nevén chiamag - élelmiszer-összetevőként történő felhasználását, amelynek feltételeit azóta már többször módosították. A legutóbbi, 2020. januárjában megjelent 2020/24 végrehajtási rendelet - az EFSA korábbi megállapításai alapján - az aztékzsályamag olyan élelmiszerekben való felhasználására terjed ki, amelyek előállításuk, feldolgozásuk vagy elkészítésük során nem igényelnek 120 °C-on vagy annál magasabb hőmérsékleten történő hőkezelést, a felhasználási szintekkel kapcsolatos korlátozások vagy óvintézkedések nélkül is biztonságos.

A chiamagok biztonságosságára vonatkozó értékelés befejezése érdekében az EFSA azt javasolta a Bizottságnak, hogy adjon ki egy külön véleményt, amely az egyes élelmiszerekben található chiamagok termikus stabilitásával kapcsolatos esetleges aggályokra adna választ, különösen azokra az élelmiszerekre, amelyek előállítása olyan hőmérsékleten történő termikus feldolgozást foglal magában, amely a technológiai szennyező anyagok, azaz az akrilamid és a furánok képződésének kockázatát eredményezheti (pl. kenyerek, kekszek).

A biztonsági értékelés az EFSA által a chiamagokra vonatkozóan elvégzett korábbi értékeléseken, az EFSA nyilvános adatkéréséből származó információkon, valamint az EFSA által végzett kiterjedt szakirodalom-kutatásból származó információkon alapul. 2019-ben a chiamagok átfogó biztonsági értékelése során a Hatóság egy olyan hivatkozást talált, amely többek között a technológiai szennyező anyagok, azaz az akrilamid, a hidroxi-metil-furfurol (HMF) és a furfurol képződését vizsgálta a búzaliszt alapú kekszben, hozzáadott chiamag liszttel. E vizsgálat alapján a szakértők úgy vélik, hogy a kekszben jelentős akrilamid képződésre van lehetőség 10-20 %-os hozzáadott chiamag liszttel, alacsony maradék nedvességtartalommal (<2 %). A Hatóság nem tud további tudományos bizonyítékokról, amelyek alátámasztják ezeket az eredményeket. Az EFSA által végzett kiterjedt új szakirodalom-kutatások nem eredményeztek releváns forrásokat sem az aszparagin tartalomra, sem a chiamagokban és az azokból készült termékekben előforduló technológiai szennyező anyagok képződésére vonatkozóan. Az adatkérésből kapott információk vagy korlátozottak, vagy nem voltak meggyőzőek.

A rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá azt a következtetést, hogy a chiamagok hőkezelés alatt álló (120 °C feletti hőmérsékleten) élelmiszerekhez történő hozzáadása az akrilamid fokozott képződését eredményezi-e az említett, chiamag nélküli élelmiszerekhez képest. A hőkezelt chiamagokban a hidroxi-metil-furfurol és furfurol adott koncentrációi nem jelentenek biztonságossági aggályt. A chiamagokban lévő egyéb technológiai szennyező anyagokra vonatkozóan nem találtak információt.

(NAK/Polczer Katalin)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám