`

Az eke hasznos és káros hatásaira, valamint mellékhatásaira nem térnék ki, az különböző fórumokon már jól kitárgyalt téma, bár még egyáltalán nem érte el a nyugvópontját a kibontakozott vita.  Szerintem az ekét nem eldobatni kell, hanem ismertetni kell a termelőkkel azt, hogy az eke után is van élet. Erre nagyszámú jó példa (gyakorlat!) van az országban. Sőt van, aki számára a forgatásnélküli művelés sokkal komfortosabb megoldás, mint a szántás.


Tehát az eldobatni az ekét egy szakmai  szubkultúra  „zsargonja”,  amely  –  az említett okok miatt – kommunikációs szempontból nem segíti az ügyet, amikor  többeknek  szeretnénk  példát  adni és kedvet csinálni ebben az irányban.  Engem sem a no-till (a nemművelés)  borzaszt  el,  hanem  a  hírverés,  ami  körbeveszi  ezt  a  munkát,  amely  párosul  a  „piacot  taroljuk  le”  marketingszemlélettel. Zavaros a „no-till” és „min-till” folyamatos, esetleg tudatos összemosása.  Tisztázni  kell,  hogy  aki  tíz éve nem szánt, az még nem „no-till” gazda.  A  no-tillage  „nemművelés”-t  jelent.

A nemművelés sokkal nagyobb és  összetettebb  „ugrás”  a  minimális  műveléstől, mint a szántástól eljutni a „min-till”-ig.  Ez  határozottan  nem  tűnik ki a csoportkommunikációban. A kihívás  nem  is  az  eke  félreállításában  van (az megoldott, csak döntés kérdése), hanem a művelés felhagyásában. azonban  valódi  megoldást  a  várható  társadalmi, esetleg klimatikus elvárásokra – ahol szükséges – a talajműve-lés felhagyása fog hozni. Milyenek a társadalmi és környezeti elvárások?
-    Európában az elmúlt száz évben az  élelmiszert  előállító  parasztság  társadalmi  többségből  megosztott  kisebbség lett.  
-    Az urbánus életmód előretörése megállíthatatlannak látszik. a vidék, a parasztság  folyamatosan  veszít  társadalmi  súlyából.  Sorsunk  önigazgatása kikerül a kezünk közül és kerül át azon  társadalmi  csoportok  kezébe,  akiknek nincs valós fogalma a modern mezőgazdálkodás és a vidéki élet kihívásairól.
-    Fő üvegházhatású gázkibocsátó megbélyegzést  kapott  szarvasmarhatartás és a talajművelés. a növényvédelem  viszi  el  a  „balhét”  a  gyógyszer- és az élelmiszeripar bűnei miatt is.
-    A közösségi média teljesen felforgatja  a  hagyományos  kommunikációs   csatornákat.   Gyakorlatilag   uralja  a  tudatot.  A  közösségi  média  hatására  például  teljesen  elfogadott  nézetté   vált   urbánus-madarász   fejekben, hogy mi itt vidéken leverjük a fecskefészkeket, ezért pusztulnak a fecskék. Ezzel ellentétben azért tűnnek el ezek a madarak, mert az ember és  aktivitásai  (állattartás)  eltűntek  a  magyar  faluból (az  ember–haszonállat–légy–fecske  láncot  éppen  az  szakítja  meg,  aki  elköltözik  a  faluból  és hátat fordít a hagyományos vidéki életformának).
-    Ezek után hogyan várhatnánk hosszú távon  megértést  az  egyre  átalakuló  társadalomtól  azért,  hogy  az egyre szélsőségesebbé váló éghaj-lat  következtében  kialakuló  özönvíz-szerű esőzések most már rendszeresen sárlavinákat okoznak az utakon a lejtős  területek  talajművelése  miatt? Ezek  egyszerre  jelentenek  forgalmi-logisztikai akadályt és súlyos talajkárosítást.
-    A jól képzett, motivált munkaerő hiánya.

A  társadalmi  elvárások  várhatóan  nem  fognak  megállni  a  forgatás  nélküli  művelés  határainál.  A  forgatás  nélküli művelés környezet- és talajvédelmi szempontból nem akkora előny, mint  amit  feltételezünk  róla.  Ez  még  mindig jelenthet jelentős beavatkozásokat a talaj életébe és annak pusztulásába.  Egyes  esetekben  nem  lesz  megkerülhető  a  művelés  felhagyása  vagy  eljárásokkal  való  kombinálása,  mert a talaj végletesen lepusztul és az nem  (lesz)  pótolható.  Amikor  elérkezünk erre a pontra, hogy hogyan gazdálkodjunk a talajművelés felhagyása után,   számos   kérdés   vetődik   fel   növényvédelmi,  gépészeti,  de  még  agrotechnikai és fajtahasználati oldalról is. Kérdés az is, hogy a no-till technológiát teljessé kell-e, lehet-e tenni a mi  éghajlati  adottságainkon  takarónövényekkel?

A  zöldítés  erőszakos,  támogatáshoz   kötött   gyakorlata   nagyon  rossz  példákat  is  szült  és  sokaknak kedvét szegte. Nyilvánvalóvá  vált,  hogy  a  zöldítés  sok  esetben  inkább  üzlet,  mint  környezettudatos  küldetés.  Az  egész  „no-till  takaró növény”  témát  körülveszi  egy  tudományos  zavar,  amely  épít  a  magyar  oktatási  rendszer  mérnöki  gondolkozásban  kialakított  folytonossági  hiányaira.  Keresi  a  határait,  tévelyeg  a  konvencionális  és  a  biogazdálkodás  határán, de nem találja a helyét első-sorban  a  növényvédelmi  kérdések  megválaszolatlanságai  miatt.  Mindazonáltal  ez  nem  jelenti  azt,  hogy  ne  lenne  jövője,  sőt!  Azonban  ezeket  a  kérdéseket  egzakt  módon,  vizsgálatokkal tisztázni kell. Gépészeti félmegoldásokkal „sufnituningolt”  vetőgépekkel  sem  lehet  áttörést  elérni.  A  tartós  fejlődéshez  professzionális  megoldások  kellenek.  Fontos, hogy a folyamatok letisztuljanak. A marketingzaj hallgatható szintre  mérséklődjön.  Elvárás,  hogy  a  fel-vetődött   kérdésekre   szülessenek   szakmailag  megalapozott,  eredményeken  nyugvó  válaszok.  Alakuljon  ki  egy rendszer, amely elvezet termelőket a no-tillage világába.  


(2020. február – Lajos Mihály / NAK DSZTFI )

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám