Előadók

Sylvie M. Brouder
professzor, Purdue Egyetem, Amerikai Egyesült Államok - Indiana állam

Az idén a világ 6. legjobb agrár-felsőoktatási intézményének választott Purdue Egyetem agrártudományi professzora, a mezőgazdasági kutatás kiválósága. Szakterületei a mezőgazdaság-tudomány, növénytermesztés, talaj- és környezettudomány. Egyetemi végzettségeit és tudományos fokozatait a Harvard, Cambridge, California egyetemeken szerezte. Szakterülete egyik legtöbbet publikáló kutatója, munkáját több rangos díjjal ismerték el.

David Kostelancik
ideiglenes ügyvivő, Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége – Budapest

Az Amerikai Egyesült Államok karrierdiplomatája, a budapesti amerikai nagykövetség követ tanácsosi rangú helyettes misszióvezetője. 2014 augusztusa és 2015 augusztusa között az amerikai kongresszus Helsinki Bizottságának volt külügyminiszteri főtanácsadója. Előtte két évig az USA külügyminisztériumának európai és eurázsiai ügyekkel foglalkozó irodájának oroszországi ügyekkel kapcsolatos részlegét vezette.

Mihail Dumitru
főigazgató-helyettes, DG AGRI

2014 óta az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának egyik főigazgató-helyettese. Fenntarthatóságért, jövedelemtámogatásért és vidékfejlesztésért felelős igazgatóságok irányításáért felel. 2011 és 2014 között a Vidékfejlesztési Programok Igazgatóságának igazgatói posztját töltötte be. 2009-2010-ben Románia mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere volt. 1988-ban a Bukaresti Közgazdasági Egyetemen végzett közgazdászként, majd ezt követően a montpellier-i (Franciaország) és chaniai (Görögország) mezőgazdasági egyetemeken szerzett posztgraduális képzésen tudományos fokozatokat. Az Európai Bizottsághoz történő csatlakozását megelőzően agrárgazdasági kutatóként dolgozott.

Flavio Coturni
főosztályvezető, DG AGRI

Jelenleg az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának Politikai Perspektívák Főosztályát vezeti. Legfontosabb feladata a közös agrárpolitika elemzésének és fejlesztésének koordinálása. 1994 óta dolgozik a Bizottságnál. 2000-2007 között a WTO Dohai Fejlesztési Fordulója (DDA) mezőgazdasági tárgyalásainak elemzője és kereskedelmi tárgyalója volt. 2007-ben kinevezték a DG AGRI Agrárkereskedelmi Elemzői Főosztálya vezetőjének. Miután 2011-ben a Kanadával történő kétoldalú kereskedelmi tárgyalások agrárfejezetéért felelt, 2012-2013-ban a Közvetlen Kifizetések Főosztály vezetésével bízták meg. Politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok szakon végzett a Római Egyetemen.

Waldemar Kütt
főosztályvezető, DG RTD

Az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóság Bioökonómia Igazgatósága alá tartozó Bioalapú termékek Főosztályának vezetője. 1997 óta dolgozik a Kutatási Főigazgatóságon. Nagymértékben hozzájárult a Hetedik Keretprogram (FP7) „Élelmiszer, mezőgazdaság, halászat és biotechnológia” tematikus programjához és az Európai Tudásalapú Biogazdaság (KBBE) stratégiához.

Pekka Pesonen
főtitkár, Copa-Cogeca

Pekka Pesonen az európai gazdálkodókat képviselő Copa és az európai agrárszövetkezeteket képviselő Cogeca főtitkára, amelyek együttesen több mint 70 nemzeti gazdálkodó szervezetet képviselnek Európa-szerte. Korábban a finn mezőgazdasági és erdészeti minisztérium államtitkára volt. Ezen kívül Pesonen úr kiterjedt szakmai tapasztalattal rendelkezik az uniós szintű lobbizásban a finn gazdálkodók, erdőtulajdonosok (MTK és SLC) és agrár-erdészeti szövetkezetek (Pellervo) nevében. Az 1990-es években a Valio finn tejipari vállalat értékesítési és marketing osztályán dolgozott. Pesonen úr továbbá számos magas szintű tanácsadó csoport tagja volt az uniós politikák előkészítésével kapcsolatban. Képzett agronómus, nős és három tizenéves gyermeke van.

Czerván György
agrárgazdaságért felelős államtitkár, Földművelésügyi Minisztérium

1982-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem mezőgazdasági szakán, Budapesten. 1982-től 1985-ig az Aranyszarvas Termelő és Szolgáltató Szövetkezetnél közgazdasági osztályvezető, 1985-től 1986-ig főkönyvelő-helyettes, 1986-tól 1988-ig főkönyvelő, 1988-tól 1993-ig közgazdasági elnökhelyettes, végül 1994-től elnök-vezérigazgató volt. 2010 óta az agrártárca agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Kovács Barna
tanácsadó, BioEast

A „Közép-Kelet-Európai Kezdeményezés a Tudásalapú Agrárgazdaságért, Akvakultúráért, Erdészetért a Biomassza Gazdaságban (BioEast)” kezdeményezés szakértője. Az Európai Bizottság volt tanácsadója, a mezőgazdasági növénytudomány, agronómia, agrárgazdaságtan elismert kutatója.

Diego Morales
üzletfejlesztési igazgató (USA, Indiana állam)

Az Indiana Egyetemen végzett kommunikáció és politológia szakon. Később a Purdue Egyetemen szerzett MBA végzettséget és a Tilburg Egyetemen, Európában globális MBA végzettséget. Egyéb egyetemi tanulmányokat is folytatott Németországban, Magyarországon, Hollandiában, Pekingben, Sanghajban, Guatemalában, Mexikóban és Brazíliában.
Korábban Mike Pence jelenlegi amerikai vezető főtanácsadójaként szolgált. Jelenleg üzletfejlesztési igazgató a magánszektorban, az állami- és a magánszférában egyaránt tapasztalattal rendelkező vezető, valamint egyetemi adjunktus.

 

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Telekommunikáció

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok