Megyei hírek

Pályaorientációs napot szervezett Komáromban a NAK megyei szervezete általános iskolai diákok részére. Rengeteg sütőipari információval lettek gazdagabbak.


A NAK Komárom-Esztergom megyei szervezete 2017-ben a 7-8. osztályos általános iskolai tanulók részére – a munkaerő-piaci helyzet és szakmai szervezet véleménye alapján – a pék szakma népszerűsítésére szervez orientációs napokat. Ennek a programját az Ireks-Stamag cég vezetésének közreműködésével állítottuk össze. A prezentáció fókuszál a szakma újszerű bemutatására a pályában rejlő távlati potenciálok feltárására, továbbá próbálja a korosztályt „saját nyelvén” megszólítani.

Az első pályaorientációs nap Komáromban zajlott október 6-án az Ireks Stamag Kft.-nél. A Gyermelyi Általános Iskola 8. osztályos tanulói nagy izgatottsággal várták a szakmai előadással egybekötött üzemlátogatást. Jankó Miklós ügyvezető igazgató fogadta a diákokat és a kísérő tanárokat, majd átvezette őket az első helyszínre. Röviden bemutatta a kft. történetét. Az előadásból kiderült, hogy Johann Peter Ruckdeschel kulmbachi pék és sörfőző mester indította el több mint 160 éve családi vállalkozásként az Irekset. Első osztályú sütőipari alapanyagok, a legmagasabb minőségi követelményeknek megfelelő gabona és természetes nyersanyag képezi a cég kreatív termékötleteinek és vonzó receptjeinek alapját. Mindezek mellett a kiemelkedő minőségű sörmaláta egyik vezető gyártója is, neves sörfőzdék elismert beszállítója. A cégcsoport tevékenységi körébe tartozik továbbá aromák, fagylalt alapanyagok gyártása és forgalmazása is.

Az előadást követően Heitz Ferenc, a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium gyakorlati oktatásvezetője tartotta meg a szakképesítés iskolai szintű feltételeiről, a pályatükörről szóló beszámolóját. A program folytatásaként vetítés, interaktív prezentáció következett, melyet a cég saját promóciós műhelypultjában való kb. 1-1,5 órás játékos szakmai foglalkoztatás követett. Ennek keretein belül a diákok saját kezűleg készíthettek el különféle péksüteményeket.

A foglalkozást követően Jankó Miklós körbevezette a csoportot a gyártelepen. Először betekintést nyerhettek a laboratórium mindennapjaiba, ahol az alapanyagok és késztermékek bevizsgálása történik. Ezután következett a termelés, raktározás, csomagolás és logisztika területe. Az üzemlátogatás során kiderült, hogy új logisztikai központ létesült 10 m belmagasságú, 770 négyzetméter alapterületű, 1020 raklap férőhelyes raktárral és 130 m négyzetméteres elosztóhellyel. Ennek köszönhetően jócskán megnövekedett a komissiózási produktivitás és a raktárkezelési hatékonyság. A diákok közvetlenül nézhették végig a gyártás különböző folyamatait, valamint a munkakörülményeket és a különböző munkamódokat. Az üzemlátogatás végén a gyerekek hazavihették az általuk készített és megsütött péksüteményeket. A foglalkoztatásban aktívan szereplő diákokat külön ajándékban részesítették a cég munkatársai.

 

Zárásként a csoportot átvezették a Vita Sütő Kft.-hez. Ez a vállalkozás a Komárom és Környéki Sütőipari Vállalat jogutódjaként 1994 óta működik, mint a térség egyik legnagyobb és legismertebb sütőipari cége. Fő tevékenységként sütőipari termékek gyártásával foglalkoznak. Saját üzemeltetésű pékségükben a hagyományos és fagyasztott pékáruktól a finompékárukon keresztül az igényesen csomagolt pékárukig minden megtalálható.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok