Megyei hírek

A halasi, illetve a bácskai térséget leginkább a vízgazdálkodás kérdése érinti kiemelkedően – egyebek mellett erről esett szó a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kiskunhalasi ülésén. A tanácskozáson részt vett a kamara főigazgató-helyettese is.


A Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége Kiskunhalason tartotta soros konferenciáját november 10-én. Az összejövetelt Domján Gergely, a házigazda szervezet elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei elnöke nyitotta meg, aki az elmúlt négy év eredményeiről is beszámolt.
Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője előadása során a térség mezőgazdaság-fejlesztési lehetőségeiről szólt.
– A hazai mezőgazdaságot és azon belül is a halasi és bácskai térséget leginkább a vízgazdálkodás kérdése és a piaci erőviszonyok érintik kiemelten, a meglévő hiányosságok pótlására azonban több lehetőség is adódik – hangsúlyozta a politikus.

A képviselő szerint szükség lenne a gazdatársadalom minél erősebb összefogására és az érdekérvényesítő képességének növelésére, melynek erősítésében a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége jó partnere a kormányzatnak.
– Termelői csoportok, a jó gyakorlatot követő termelői érdekképviseleti szövetkezetek létrehozása létfontosságú lenne a térség gazdálkodói számára. Mindezek mellett megfelelő innováció, fejlesztések és a pályázati lehetőségek kiaknázása a jövő gazdaságainak létfontosságú elemei – vélekedett Bányai Gábor.

Farkas Dániel, Kiskunhalas alpolgármestere a város fejlesztési terveiről beszélt és vázolta a lehetséges jövőképet. Előadásában a közeljövőben várható több száz milliós infra­strukturális és idegenforgalmi beruházásokról beszélt. Az egyik projekt segítene a város északi részén tapasztalható belvízgondok, valamint a Sóstó vízmegtartó problémájának megoldásában is.
– Mindezek a fejlesztések erősíthetik a város idegenforgalmi vonzerejét, amely jótékonyan hatna a helyi kereskedelmi és vendéglátóipari szolgáltatókra és rajtuk keresztül erősítené a térség mezőgazdasági termelőit is – tette hozzá az alpolgármester.

A mezőgazdasági fórumon a térség gazdái hasznos információkat kaptak az aktuális pályázati lehetőségekről, napirenden volt a kamarai tisztségviselő-választás. Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgató-­helyettese az Európai Unió várható közös agrárpolitikájáról, a támogatási rendszer tervezett változásairól tájékoztatta a résztvevőket.


(forrás: baon.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok