Megyei hírek

A kaposvári általános iskolásokhoz is elért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztató sorozata. A gyümölcs- és zöldségfogyasztás szerepén keresztül a magyar, jó minőségű helyi élelmiszerekre, a változatos étrendre hívták fel a fiatalok figyelmét december 5-én a Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában és a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban.


– Ennél a korosztálynál kell elkezdenünk a tudatos vásárlásra való ráébresztést – mondta Gombos Sándor, a kamara megyei elnöke. – Arra szeretnénk felhívni a gyerekek figyelmét, hogy magyar gyümölcsöt fogyasszanak, magyar terméket vásároljanak.

– A narancs a kedvenc gyümölcsöm – mondta el kérdésünkre a kaposvári Varga András, a Kodály Zoltán Központi Általános Iskola hetedikes tanulója. – Hetente tíz-tizenöt gyümölcsöt fogyasztok, almát, körtét, narancsot, amihez éppen kedvem van. De sokszor vásárolnak a szüleim banánt is.

Gombos Sándor előadásában arról is szólt a fiatalokhoz, hogyha magyar, helyi almát vásárolnak, annak révén magyar gazdák munkáját segítik. A megyei elnök szerint üdvös, hogy a megyében termett alma juthat el a fiatalokhoz az iskolagyümölcs program keretein belül. A változatos étrendről, a zöldségek és gyümölcsök táplálkozásban betöltött szerepéről Süle Katalin, a NAK elnökségi szóvivője tartott előadást a Kodály Zoltán Központi Általános Iskolában és a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnáziumban. Mint kérdésünkre elmondta, a kamara néhány hónappal ezelőtt Itthonról Otthonra címmel létrehozott egy edukációs, ismeretterjesztő Facebook-oldalt.
– Az volt a cél, hogy eljuttassuk a fogyasztókhoz azokat az információkat, melyeket a változatos étrenddel kapcsolatban tudni érdemes, és hogy felhívjuk a figyelmet a hazai, helyi termékekre – mondta az elnökségi szóvivő.

Ezt követően született az ötlet, hogy a gyerekekhez is eljuttassák az információt. Így valamennyi megyei jogú város iskolájába elviszik az előadást, eddig három megyében jártak már. Süle Katalin szerint minden iskolában ott hagyják az előadás anyagát, mely több tantárgyat is érint. Gombos Sándor a Somogyra jellemző gyümölcsökről, többek között a híres tóti dióról is kérdezte a fiatalokat az interaktív tanórán. Süle Katalin arról is szólt a fiatalokhoz, hogy a változás étrendnek az állati eredetű termékek is részét kell képezzék. Mint mondta, a tej az egyik legfontosabb kalciumforrás. Az elnökségi szóvivő arra is kérte a fiatalokat, hogy legyenek büszkék a megye gazdálkodóira.

– A magyar és helyi terméknél jobb számunkra nem is lehet – tette hozzá előadása zárásaként.

Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna elmondta: fontosnak tartják, hogy a gyerekek jó színvonalú felkészítést kapjanak egészséges életre nevelésből. A Kodály Zoltán Központi Általános Iskola és tagintézményeinek főigazgatója szerint a fiatalok jól megfogalmazzák, miért szükséges például a rendszeres gyümölcsfogyasztás, ugyanakkor a családoktól is függ, hogy miként valósulhat ez meg a napi gyakorlatban. Hozzátette: figyelnek arra is, hogy egészséges élelmiszerek legyenek az iskolai büfékben.

 

Képgaléria az eseményekről

 


(forrás: Sonline.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zolán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok