Megyei hírek

Néhány napja Őri Alíz, a NAK megyei igazgatója a Vas megyei közgyűlésnek számolt be a köztestület megyei szervezetének tevékenységéről.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mint köztestület 2013 óta működik jelenlegi formájában. A megyében megközelítően tízezer kamarai tagot tartottak nyilván tavaly év végén – derült ki Őri Alíz megyei igazgató beszámolójából. Mint mondta, tavaly ugyan nem voltak ideálisak az időjárási körülmények a megyében, hiszen a hosszú száraz hideg telet hosszú száraz forróság követte, ennek ellenére elfogadható, nyereséges terméseredmények születtek a búzatermesztésben, és újra kiváló eredmények a búzatermelési versenyben, ahol a győztes több mint kilenc tonnát takaríthatott be hektáronként. Pedig a megyei őszi búza átlagtermése 5,5 tonna, míg az országos átlagtermés 5,22 tonna volt.

2017-ben a kamara útjára indította a Vasi Aktuális című kiadványát, amelyben a gazdákat a legfontosabb információkkal látják el és kiadták a gabona-útmutatót is, amely a termesztési technológiák területén ad átfogó, specifikus ismereteket. A kamara dolgozói rendszeres továbbképzéseken vesznek részt, bizonyos időközönként szakmai vizsgákon, teszteken adnak tudásukról tanúbizonyságot.

Tavaly a Vas megyei falugazdászok kiemelkedő eredménnyel teljesítettek az éves szakmai megmérettetésen, a legjobbak voltak az országban a megyék közti felmérésben. A falugazdász-hálózat számos hatósági feladatot lát el, ezek közé tartozik az őstermelői igazolványok kiadása és érvényesítése. A megyében mintegy 8 ezer őstermelőt tartanak nyilván. A legnagyobb munkát minden évben az egységes kérelmek beadása jelenti, tavaly a megyében 4219 ügyfél nyújtott be igényt, 77 százalékuk ehhez a kamara segítségét kérte.


(forrás: vaol.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok