Megyei hírek

Immáron 8. alkalommal találkoztak Tolna megye fiatal mezőgazdászai, ezúttal Lengyelben, mely rendezvénynek az FM DASZK Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma adott otthont.


Elsőként a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Balázs Gábor tű. ezredes tartott előadást a rendkívüli időjárási események okozta problémák elkerüléséről, valamint a szabadtéri tüzek megelőzésével kapcsolatos hatósági ellenőrzések tapasztalatairól. A rendezvény fő témája a jelenleg komoly gazdasági kárt okozó afrikai sertéspestis (ASP) volt. A téma keretén belül Dr. Jakab Zsigmond megyei főállatorvos, főosztályvezető (Tolna Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztálya) és Eicher József, a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők Egyesületének ügyvezető igazgatója tájékoztatta a hallgatóságot és elemezte a betegség hazai hatásait, valamint a nemzetközi piaci reakciókat.

Az előadók kiemelték, hogy az ASP emberre nem veszélyes. A korai felismerése érdekében hozott intézkedések eredménye attól függ, hogy a sertéstartók és vadászok eleget tesznek-e a bejelentési kötelezettségüknek. Ugyanígy kiemelten fontos hogy a sertéstartók betartsák a moslékkal való etetés tilalmát. A betegség nem gyógyítható, a fertőzött állományokat fel kell számolni, ezért kulcsfontosságú a megelőzés. A sertéstartók kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések betartására, a házisertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint a gazdák, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok