Megyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szőlészeti és Borászati Szakmai Nap című mini konferenciával társult az idei sárospataki borfesztiválhoz.

A hegyaljai szakemberek külön kérése volt, hogy az őket közvetlenül érintő aktuális témákban tartsunk fórumot. A borverseny után a Hotel Bodrog Erzsébet-termében Sidlovits Diána, a NAK kertészeti csoportvezetője tartott előadást Borpiaci trendek és aktualitások címmel. Több kérdés is felmerült a borfogyasztási szokásokkal, a piaci kilátásokkal és a szőlő szerkezetátalakítás helyzetével kapcsolatban.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa főtitkárának az Adatszolgáltatási kötelezettségek a hegyközségek felé című előadása nagy érdeklődésre tartott számot, mivel ettől az évtől kezdve a NAV helyett a hegyközségek felé kell bevallást készíteni a készletekről. A szakember ennek formájáról és technikájáról beszélt részletesen, és készségesen válaszolt a felmerült kérdésekre. Többen érdeklődtek a szőlő szerkezetátalakítások helyszíni ellenőrzéséről, annak következményeiről is.

A 18. hegyközségi borversenyt a hagyományokhoz híven a helyi A Művelődés Háza és Könyvtárában rendezték meg, az V. Sárospataki Borfesztivál első napján, július 20-án. A borversenyre az elmúlt években egyre több és több bormintát küldtek be a termelők. Idén ismét rekordszámú, 171 mintát ízlelhetett a hét bírálóbizottság, akik ezután szigorú szabályok alapján osztályozták a Tokaji-nedűket. Idén kicsit módosították és kiegészítették a borversenyt. Tavaly a sárospataki “Öreg Diákok Borának” kiválasztásával egészült ki a verseny, most pedig  a „Nyár Bora” címmel díjazták az arra érdemes bort. A benevezett borminták között 11 nagyarany érmet, 69 aranyérmet, 74 ezüstérmet és 16 bronzérmet osztottak ki.

A borfesztivál iránti érdeklődés évek óta folyamatosan nő, egyértelmű létjogosultságát adva ezzel a szervezők részére, akiknek fő célja a tájjellegű borászati termékek és ételek népszerűsítése, a magántulajdonú pincészetek által tartott borkóstolásokon keresztül. A Makovecz téren közel húsz faházban voltak megtalálhatóak helyi és térségbeli borászatok és képviselőik, akik szívesen nyújtottak betekintést munkájukba és annak gyümölcseibe, a borokba.

(nak.hu)

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei