Megyei hírek

Országosan összesen 4 824 595 búzát takarítottak be a termelők. Zala megyében csökkent a termésátlag a tavalyi adatokhoz képest.


Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei szervezetének elnöke elmondta, a helyi gazdálkodók összesen 29 786 hektáron termesztettek őszi búzát, amiből az aratás végére hektáronként közel 5,1 tonnás termésátlagot értek el a megyében, hasonlót, mint országosan. Az idei eredményeket a Központi Statisztikai Hivatal tavalyi Zala megyei adataival összevetve kitűnik, hogy idén 1785 hektárral nagyobb területen aratták le a kenyérnek valót. A vetésterület mintegy 6 százalékos növekedése mellett azonban csökkent a termésátlag. Tavaly ugyanis átlagosan 5,33 tonna búzát arattak le egy hektárról, idén pedig 5,1 tonnát.

Zala megye ennél a termésnél a korábbi éveket figyelembe véve sokkal többre képes, reagált a friss adatra Balogh Rudolf, a baki Agrocentrum vezetője. A termelésben és felvásárlásban is érdekelt cég vezetőjének véleménye szerint az idei kedvezőtlenebb eredmény oka az időjárás volt.
– A nyár folyamán a csapadékosabb helyeken két és fél hónap alatt több mint 400 milliméter eső esett, az éves csapadékmennyiség majdnem hatvan százaléka. A megye közepe volt a legcsapadékosabb rész, ahol sajnos három-négy alkalommal jégverés is volt, ám szerencsére ez csak lokális volt, csupán néhány községet érintett. Ahol túl sok csapadék volt, ott ez az időjárás a jó gabonatermelő zalai táblák esetében is rontotta a termés mennyiségét, a búza sütőipari értékét és a hektolitersúlyát is. Ezért kevés étkezési minőségű búzát tudtak betakarítani a termelők. Az étkezési búza aránya nem érte el arányaiban az összes termés 20 százalékát. Átlagos és jobb években az étkezési búza aránya meghaladta az 50 százalékot.


(forrás: zaol.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei