Vármegyei hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete regionális fórumot tartott „A magyar dinnyetermesztés jövője címmel” november 8-án, Medgyesegyházán, ahova nagyon sok termelő érkezett. Ez volt az öthelyszínes országos rendezvénysorozat első eseménye.


Ez volt az öthelyszínes országos rendezvénysorozat első eseménye. A két szervezet közösen ösztönzi a dinnyeágazat szereplőinek összefogását, illetve hiteles szakmai információkkal segíti munkájuk hatékonyságának növelését, a minőségi dinnyetermesztést.

Három évtizede dinnyézik a már nyugdíjas Domány István. Ő Nagykamarásról érkezett a fórumra, kíváncsian várta a friss információkat. Miközben a nagyterem lassan megtelt, elmondta, hogy két hektáron családi segítséggel gazdálkodik, kizárólag görögdinnyét termel. Átlagos, vagy inkább közepes évet zárt 2018-ban.
Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke köszöntőjében örömének adott hangot, hogy a dinnye fővárosa adhatott otthont az országos jelentőségű találkozónak.
– Békés megye dél-keleti szegletének a jó adottságai, a kiváló talaj, a napsütötte órák száma, a felhalmozott tudás és szorgalom az alapja az itteni dinnyetermelők sikerének. Kényes portéka e gyümölcs, a jól szerveződő érdekvédelem nélkülözhetetlen, csak így lehet úrrá lenni a piaci nehézségeken. A megyében a földszerző hajlandóság azt bizonyítja, van jövőképe a gazdáknak – mondta.

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke erről a jól szerveződő érdekképviseletről számolt be. Bemutatta: mind a hat dinnyetermelő régióból megjelentek a medgyesi fórumon. Beszélt az idei promóciós programokban való részvételükről, s arról, mitől várható a hazai termelésben pozitív változás: ha lesz egységes árualap, minőségi javulás, ha megoldódik a termés országos nyomon követhetősége.

Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke figyelmeztetett, ki kell mondani az ágazat erősségeit, de a hibákról is beszélni kell.
– Utolsó pillanatban vagyunk, kritikus pont alá csökkent a termelési terület. Három fontos kérdésre kell jól reagálnunk: fajtaszerkezet-váltás, piacépítés, szervezettség. Olyan felvásárlási rendszert tartunk fenn, ami vállalhatatlan – hangsúlyozta.

Sándor László, a Nunhems Hungary Kft. kereskedelmi vezetője a spanyolországi szakmai útjukat értékelve a lépésváltásról, a megoldásokról beszélt. Mint mondta, a belföldi piacokon jól teljesítettek a magyar termelők idén, miközben az export gyengélkedett. A legfőbb megoldandó feladatnak nevezte Sándor László az exportpiacokon való visszaerősödést (van esélyü Skandináviában, Romániában, a lengyel, a cseh, a szlovák, szlovén piacokon). Továbbá a rövid szezonnal szemben a folyamatos termelésre kell berendezkedni. A termelt fajtákon és a méreteken változtatni kell. Reagálni kell arra, amit a kereslet kíván. Sorolt spanyol példákat, ott megjelenő új termékeket (például dinnye ivólé, koktél- és hűtőszekrénydinnye).
– A szervezettség nélkülözhetetlen: külön-külön versenyképesnek lenni sokkal nehezebb, a kis- és nagytermelők képviseletére szükség van. A hatékony termeléshez elengedhetetlen a reklám, amiből sose elég – hangsúlyozta. (forrás: beol.hu)

 


Díjátadó

November 12-én tartották a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága által életre hívott „disznótoros élményeim” című rajzpályázat eredményhirdetését a Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvodában. A versenyt a 22. Csabai Kolbászfesztivál keretében hirdették meg óvodások számára, melyre összesen 81 pályamű érkezett; 46 az 5 éves vagy annál fiatalabb, és 35 az 5 évnél idősebb kategóriában. Az eseményen összesen harminc pályázó kapott ajándékot, melyeket dr. Kulcsár László elnök adott át a gyerekeknek. Az ötévesnél fiatalabbak sorából első helyezett lett holtversenyben Mészáros Boróka és Borbola Viola, a Ligeti sori óvodából, második Maulis Botond, a Százszorszép Művészeti Óvodából, a harmadik pedig Farkas Bianka, a Lencsési Óvoda – Zöld Óvodából. Az ötévesnél idősebb korosztályban, szintén holtversenyben Mlinár Balázs és Szabó Janka érdemelte ki a győztes címet, mindketten a Kölcsey óvodából, második lett Bencsik Eszter Zóra, a Hajnal-Lenkey-Jázmin Utcai Óvodából, és harmadik díjjal jutalmazták Dengi Dorkát, a Százszorszép Művészeti Óvodából. A beérkezett művekből a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága katalógust jelentetett meg, amely bemutatja a díjazott gyermekek rajzait. (nak.hu)




Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám