Megyei hírek

Amikor a földeket hó borítja, és a határban semmi mozgás nincs, hajlamos azt hinni az ember, hogy nemcsak a vetés, de a gazdák is a téli álmukat alusszák. A vaol.hu megkérte dr. Pusztavámi Mártont, a NAK Vas megyei elnökét, hogy meséljen a gazdák téli feladatairól.


A mezőgazdasági munkák végén egyből elkezdődik a gépek karbantartása. Ezt általában mindenki házon belül végzi el. A nagyobb gazdák a gépeket kezelő személyzetben bízhatnak, a kisebb gazdák pedig leginkább magukban, ők ugyanis gyakorlatilag kivétel nélkül kiváló autószerelők is egyben. Mindig van dolog a gépekkel, először is alaposan meg kell tisztítani az eszközöket, részben az állagmegóvás, részben a kártevők megjelenésének elkerülése miatt. Ilyenkor kell beszerezni a szükséges alkatrészeket is.

Sokszor akkor is télen adják le a különféle megrendeléseket az eszközökre a gazdák, ha ezt korábban is megtehették volna, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a költségek mikor jelentkeznek, aratás előtt, vagy csak amikor a termést már betakarították. A gépek javítására ráadásul nincs is annyi idő, mint gondolnánk, hiszen megfelelő időjárási feltételek esetén február elsején már indulhat is a műtrágyázás a földeken. És ha már műtrágya: a vasi agrárkamara elnöke elmondta, hogy igencsak felment a nitrogénműtrágya ára, így aki nem tudta korábban olcsón beszerezni, az most próbál meg olyan eladót keresni, aki elfogadható áron kínálja a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrást. Persze nemcsak a műtrágyát, hanem a vetőmagokat és a vegyszereket is most, télen kell kiválasztaniuk a gazdálkodóknak.

A karbantartások mellett a gazdák most próbálják meg teljesíteni az adminisztrációt is, amiből rengeteg van. Nemcsak mert közeleg az adóbevallás időszaka, hanem mert számos jelentést, tervet és összegzést kell készíteni, amire a betakarítás időszakában jellemzően nem jut idő. A gazdák sokszor arra panaszkodnak, hogy jóformán több időt töltenek az íróasztal mellett, mint a határban, olyan nagyok az adminisztrációs terhek. A kamara elnöke elmondta: 2020-tól a tervek szerint a kisebb, családi gazdaságok adminisztrációs terheit csökkenteni fogják, a legkisebb gazdáknak pedig jelenleg is viszonylag egyszerű a helyzetük ebben a tekintetben.

A gazdák télen is ki-kijárnak a határba ellenőrizni a vetést, de amikor – ahogyan most is – hó fedi a szántóföldeket, a gazdaságon belüli munkákra koncentrálnak. Abban azonban naprakészek, hogy hogyan érzik magukat a növények, tudni kell ugyanis, hogy milyen termésre számíthatnak, illetve hogy milyen vegyszer- és milyen táp­anyag­igények jelentkeznek majd tavasszal. Dr. Pusztavámi Márton elmondta: az őszi aszály ellenére a repce szépen összeszedte magát, jól bokrosodott, és a tápanyaghiány jelei sem mutatkoznak rajta, ám a búza elég ritkán kelt.

Ugyan a vízhiány most már nem olyan vészes, de bőven jöhetne még csapadék. Megtudtuk, hogy éppen a vízhiány az oka, hogy rengeteg termés maradt a tárolókban, mivel a folyókat az alacsony vízállás miatt nem lehetett hajózni. Szerencsére ezek jó része már ki van fizetve, ráadásul ilyenkor a gazdák a tárolásért is pénzt kapnak, igaz, a betárolt gabonára nekik kell vigyázniuk.
– Idén eddig igazán komoly fagyok nem voltak, de bizonyára lesznek még, fontos, hogy amikor a nagy hidegek jönnek, akkor hó fedje a földeket. Ha ez így lesz, nem lesz gond, mert a hó majd megvédi a vetést – fogalmazott az agrárszakember.


(forrás: vaol.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei