Megyei hírek

Egyre több Békés megyei gazda csatlakozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége˙(MAGOSZ) akciójához.


Dr. Kulcsár László, a NAK és a MAGOSZ megyei elnöke március 8-i békéscsabai sajtótájékoztatóján kiemelte, országosan máris több tízezren írták alá azt a petíciót, hogy az unió ne kurtítsa meg az agrártámogatásokat.
– Az unió jelenlegi vezetésében erős – bár gyengül – az az irányvonal, mely a bevándorlók, migránsok jóléti járandóságait fedezné a gazdák támogatásából – emelte ki Dr. Kulcsár László. – A tét óriási, hiszen ha a jelenlegi lebegtetésekből valóság lenne, a közvetlen támogatások 16, a vidékfejlesztési támogatások 27 százalékkal csökkennének. Ez súlyos százmilliárdok kiesését jelentené, és a hátrányból indult magyar gazdákat ez jobban sújtaná, mint a fejlettségben előrébb járó nyugat-európai társaikat. Éppen a felzárkózásunkat, a fejlesztéseket, az innovációt akasztanák meg.

A kamara megyei elnöke kitért arra, hazánk a 2004-es unióba lépéskor szerződést írt alá, ennek alapján fizetik az agrártámogatásokat. Ez nem ajándék, jutalom, hanem járandóság, amiért például Magyarország megnyitotta a piacait.
– A májusi európai parlamenti választásokon sok múlik, hogy melyik álláspont kerekedik felül – ecsetelte Dr. Kulcsár László. – Az aláírásgyűjtést azért kezdeményeztük egy hete, hogy a támogatások ne csökkenjenek, és a mezőgazdasági fejlődésünk ne torpanjon meg.

Az elnök szólt arról, hogy online-felületen, valamint a falugazdász-irodákban és a Békéscsabán lévő megyei igazgatóságon lehet május 3-áig a tiltakozási íveket aláírni. Dr. Kulcsár László számokkal is érzékeltette, hogy megyénkben milyen fajsúlyos kérdés az agrártámogatások összege. Tavaly 45,8 milliárd forint érkezett Békésbe, 438 ezer hektárra nyújtottak be kérelmet.

Kovács Zsolt, a NAK szolgáltatási főigazgató-helyettese arról szólt, hogy országosan 400 ezer tagja van az agrárkamarának, és a családjaikat is hozzászámolva több millió ember érdekeit képviselik. A kamara a szolgáltató jellegét megőrizte, idén pedig több elemmel is bővíti. Ilyen a felnőttképzési szolgáltatás és a MOL-kártya.

 


Idén is báloztak a gazdák Nagyszénáson

Március 9-én immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg Nagyszénáson a helyi gazdakör gazdabálját. A rendezvény házigazdája Uhlár János, a Nagyszénási Gazdakör elnöke volt. A vendégeket azt est folyamán Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, Závoda Ferenc, a NAK Békés megyei alelnöke és Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója is köszöntötte.
A bálon Dr. Kulcsár László is részt vett. Nyitóbeszédében köszöntötte a meghívottakat, valamint kiemelte azt, hogy versenyképes agrárium nélkül nincs vidék, vidék nélkül nincs Magyarország és örömét fejezte ki, hogy a Nagyszénási Gazdakör ilyen összetartó és élni akaró gazdálkodókból áll. A jó hangulatú eseményen mintegy száz helyi és környékbeli gazdálkodó vett részt.(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei