Megyei hírek

Manapság általánossá vált a munkaerőhiány, nincs ez másképp az agráriumban sem. A tavasz előrehaladtával pedig mind több tennivaló akad a földeken a Jászságban is – írta az Új Néplap.


A nagyobb mezőgazdasági vállalkozások, családi gazdálkodók esetén mindenképpen indokolt, hogy időben kezdjenek el munkaerőt keresni - hívja fel rá a figyelmet Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke. - Azt azonban tudni kell, hogy elsősorban szakképzett munkatársakra van szükség, akik kezelni, működtetni tudják a modern műszaki eszközöket, gépeket. Jelenleg 15-20 százalékos hiány mutatkozik megyénkben mezőgazdasági dolgozókból, és elsősorban a magasan kvalifikált, jól képzett emberekből. Ez az olyan komplex feladatvégzést igénylő területeken okoz gondot, mint például a precíziós gazdálkodás, a betakarítási, feldolgozási folyamatok, ahol ma már magas szintű technológiát használnak. Ugyanakkor fizikai munkásból sincs elég, ami egyes ágazatokat veszélyeztet is. Jellemzően ilyen az állattenyésztés, a kertészet, bizonyos feldolgozóüzemek.  

A megyei NAK-elnök azt is elmondta, a kamarának van olyan programja, melyben hetedikes, nyolcadikos gyerekekkel igyekeznek megszerettetni a mezőgazdaságot, megismertetve velük annak szépségeit, így ha felkeltik a fiatalok érdeklődését, ők még időben tudnak arról dönteni, hogy ilyen irányban kívánják folytatni tanulmányaikat.  

Úgy látszik, fiúk-lányok érdeklődését egyaránt sikerül felkelteni, bár azért pár évnek még el kell telnie, hogy ennek megmutatkozzon a hatása a munkaerőpiacon. A megyében a feldolgozóiparban, például a húsiparban vagy a mezőgazdasági gépgyártásnál az átlagnál jobb a munkaerőhelyzet, mutatott rá dr. Sziráki András, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke.  
- Azoknál a nagyobb cégeknél, ahol stabilitás van, elfogadható a bérezés, és kialakult egyfajta szakmakultúra, kötődés a munkahelyhez, ott alapvetően nincs probléma. Jó példa erre a kunhegyesi húsfeldolgozó. Ugyanakkor vannak olyan vállalatok is, ahol mára általánossá vált a fluktuáció - számolt be róla a megyei kamara első embere.


(forrás: Új Néplap)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei