Nemzetközi hírek

Többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselője, valamint a V4-országok agrártudományi és állatorvosi egyetemeinek rektorai vettek részt a washingtoni „Rectors’ Symposium” nevű eseményen.


2018. április 16-20 között – a magyar V4-elnökségre is tekintettel – a Louisiana State University (LSU) AgCenter, a Visegrádi Államok Egyetemeinek Szövetsége (Visegrad University Association) és a washingtoni magyar nagykövetség közösen tartotta meg a hagyományos, éves „Rectors’ Symposium” elnevezésű programot. A rendezvényen elsősorban a V4-országok agrártudományi és állatorvosi egyetemeinek rektorai, képviselői, illetve ukrán, orosz és hondurasi egyetemek küldöttei vettek részt. Magyarországot a Szent István Egyetem részéről Prof. Dr. Szabó István rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem részéről Dr. Stündl László PhD, egyetemi adjunktus, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Kocsy Béla külkapcsolati igazgató képviselte. A 2018-as Rectors’ Symposium fő témája a magánszektorral való együttműködési formák, sikeres esettanulmányok bemutatása volt.

A szakmai programokra április 20-án került sor, amelyen Kocsy Béla, valamint a cseh nagykövetség részéről Petr Jezek agrár- és Ludek Moravec külgazdasági attasé, az EURAXESS európai kutatói hálózat részéről Viktoria Bodnarova, továbbá Dr. Danka Moravčíková a Made in Danube projekt képviselőjeként, Prof. Grigorij Kaletnik, az Ukrán Agrártudományi Akadémia professzora és dr. John Russin, az LSU alkancellárja, egyben az LSU AgCenter igazgatója tartottak előadást. A szakmai nap a jövőbeli együttműködési lehetőségekkel kapcsolatos ötletek megvitatásával zárult.

Az LSU AgCenter nagy érdeklődést mutat a visegrádi országok agrártudományi egyetemeivel való együttműködésre. Amellett, hogy az LSU az Egyesült Államok egyik legelismertebb mezőgazdasági felsőoktatási intézménye, rendelkeznek inkubátorházzal az agráripari startupok felkarolására, illetve erősségük még a gazdasági szereplőkkel való szoros együttműködés a K+F projektek célzott megvalósítása érdekében. Az LSU kezdeményezése és szoros együttműködésre való nyitottsága a magyar agrártudományi intézmények számára oktatási és kutatási területen, illetve magyar agáripari, agrárdigitalizációs cégek, startupok részére, az egyetemmel és annak inkubátorházával – elsősorban a finanszírozás és az amerikai piacra lepés elősegítése érdekében – remek lehetőséget jelenthet.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok