Nemzetközi hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) határozottan ellenzi az Európai Bizottság nyilvánosságra került javaslatát, amely szerint a jövőben csökkentenék az uniós közös agrárpolitika forrásait. A NAK felszólítja az uniós döntéshozókat, hogy kezeljék jelentőségéhez mérten a félmilliárd uniós állampolgárt élelmiszerrel ellátó ágazatot.


A kamara mind hazai, mind nemzetközi szinten – az európai farmereket és szövetkezeteket képviselő  Copa-Cogeca tagjaként is – mindent megtesz annak érdekében, hogy a KAP költségvetési kerete ne csökkenjen a 2021-től kezdődő hétéves időszakban, valamint hogy minél kedvezőbb támogatási konstrukciókat dolgozzanak ki és vezessenek be.

A strukturális változásokat is figyelembe véve kirajzolódik, hogy amennyiben a bizottsági javaslat a jelenlegi formájában valósul meg, a 2021-2027-es KAP-költségvetés nominális értéken mintegy 4 százalékos csökkenést szenvedne el, amely reálértéken jóval érezhetőbb visszaesést jelentene. Ezzel folytatódna az a folyamat, hogy az EU-költségvetésen belül a KAP veszít részesedéséből.

Az Európai Bizottság 2018. május elején hozta nyilvánosságra a költségvetés-tervezetet, ami szerint csökkentenék a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható keretet. A KAP, így a közvetlen kifizetések – például az egységes területalapú támogatások –, továbbá a vidékfejlesztési támogatások javasolt, megváltoztatott keretösszegei is szerepelnek ebben.

Az látható a tervezetből, hogy a területalapú támogatás összege előreláthatóan közel a mostani mértékű maradhat az új periódusban. Ugyanakkor a KAP tervezett forráscsökkentése komolyabb mértékben érintheti a vidékfejlesztési forrásokat. Az európai gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő, az uniós átlagjövedelem-szint felét sem éri el, annak ellenére, hogy stratégiai jelentőségű az ágazat, hiszen félmilliárd európai állampolgár minőségi élelmiszerrel való ellátását végzi. Emellett a környezeti fenntarthatóság javításában, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is egyre nagyobb szerepet szánnak az agráriumban tevékenykedőknek, ezzel párhuzamosan egyre komolyabb elvárásokat támasztva számukra.

A NAK felhívja a figyelmet arra, hogy a közvetlen támogatások szintjének megtartása fontos a gazdálkodók megfelelő jövedelmi helyzetének biztosítása miatt, a vidékfejlesztési támogatások pedig épp jellegükből adódóan nem szenvedhetnek forráscsökkenést.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok