Országos hírek

Félidejéhez érkezett az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszaka, amelyhez ismét segítséget nyújtanak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai. Az őstermelői kártyával rendelkezőknek jelentősen gyorsítható a kérelembeadás.


Az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszakának kezdete, tehát április 7-e óta több mint 42 ezer kérelem beadásában segítette a gazdálkodókat ingyenesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata. Az elmúlt években a kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni.

A NAK tavaly mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezett, körülbelül 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében működött közre. A tapasztalatok szerint az egységes kérelmek beadásának dömpingje az időszak második felében várható, az előzetes becslések szerint további közel 90 ezer gazda veszi igénybe a falugazdász-hálózat segítségét a 41 jogcímen igényelhető agrártámogatások kapcsán. A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód, amelyet szankciómentesen május 15-ig lehet megtenni.

A várható nagy létszámra való tekintettel felhívjuk a falugazdászok közreműködését igénybe vevő gazdálkodók figyelmét, hogy az őstermelői kártyájával jelentősen gyorsítható az egységes kérelem benyújtása. Az őstermelőikártya-leolvasó segítségével gyorsabbá válik az ügyféladatok betöltése, így jelentős mértékben csökken az adminisztrációra fordított idő.

Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtása során. Erről részletesebben itt, a nak.hu Tájékoztatási szolgáltatás aloldalán lehet olvasni.

 


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok