Országos hírek

A falugazdász-hálózat az agrárgazdasági kamara védőernyője alatt egyfajta köldökzsinórrá vált a gazdák és az uniós intézményrendszer között. A Magyar Mezőgazdaságnak Győrffy Balázs, a NAK elnöke mondta el, hogy mi mindenben tudnak segíteni a szakemberek.


Az elmúlt közel három évben, amióta a kamara működteti a falugazdász-hálózatot, a falugazdászok segítségével mintegy 1000 milliárd forintnyi támogatáshoz juttattak hozzá a termelők. Abban, hogy az új közös agrárpolitikára úgy tudott átállni az ország, hogy az érdemben nem zökkentette ki a gazdálkodókat a megszokott kerékvágásból, hogy semmilyen kifizetési, lehívási probléma nem keletkezett, nagy szerepe volt a jól felkészített szakemberekből álló falugazdász-hálózatnak – mondta a Magyar Mezőgazdaságnak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Hozzátette, a kamara képviselői lehetőséget kaptak arra, hogy már a Vidékfejlesztési Program pályázat-előkészítő munkacsoportjaiban is részt vehessenek, így a gazdasági élet szereplőitől érkező javaslatokat is képviselni tudták a Miniszterelnökség megfelelő fórumain. Alkalmuk volt érdemben hozzászólni a témákhoz, és ennek is köszönhető, hogy jó pályázati környezet alakult ki az elmúlt években.

Az elnök megjegyezte, az idei évre mintegy 120 ezer egységes kérelmet adtak be a falugazdászok. Ők az előző években is részt vettek már a keresztellenőrzésekben, egy új jogszabály módosításának következtében pedig ezután már végig is tudják kísérni a pályázat teljes útját. A NAK-elnöke hozzátette, a jövőben, ha egy falugazdász elindítja egy gazdálkodó egységes kérelmét, és a beadást követően kiderül, hogy valamilyen adategyeztetésre még szükség van, a Magyar Államkincstár már nem csak a gazdát, hanem a falugazdászt is értesíti a hiányról. Így az adategyeztetés nem gátolja meg azoknak a gazdáknak a kifizetését, akiknek egyébként ezen kívül minden rendben van a pályázatukkal. Szerinte a falugazdász pedig biztos, hogy nem fogja hagyni elveszni az ügyet. Az agrárkamara vezetője arra számít, hogy sokkal több kifizethető kérelem lesz ezután. Ezért is várják bizakodva október közepét, amikor jelentős, az előző éveket meghaladó támogatási előleghez juthatnak a gazdálkodók.

A pályázatok lehívását elősegítő, a kamara által kialakított pályázati tanácsadói hálózattal szintén nagy segítséget adtak a gazdáknak. Ráadásul ez utóbbi kölcsönös, hiszen a termelők visszajelzéseikkel maguk is fejlesztik a rendszert. Mint Győrffy Balázs mondta, sok észrevételt kaptak a tagoktól, hogy mit kellene máshogy, esetleg jobban csinálni, és ezeket a felvetéseket folyamatosan vizsgálták, egyeztették az érintettekkel. Megjegyezte, több javaslatot is sikerült már beépíteni az újabb szabályozásokba, elég csak a termeléshez kötött támogatások pontosítását, egyszerűsítését említeni ezek közül.

 


(forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok