Országos hírek

Nagyon kevés középiskolás választja az agrár-élelmiszergazdasághoz kötődő szakképzéseket, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja az agrárszakmák presztízsének javítása – írta összeállításában a Világgazdaság.


A szakember-utánpótlást minden ágazatban megnehezíti, hogy a 16–64 éves korosztály száma évente 50 ezer fővel apad. Az agrárszakmák iránt egyébként is kevésbé vonzódnak a fiatalok, ezért fontos, hogy változzon a helyzet. Erre a precíziós mezőgazdasági technológiák előretörése most különösen jó esélyt ad, mert ezeken keresztül az ágazatba csábíthatók az informatikai érdeklődésű fiatalok. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértői szerint a precíziós technológiák oktatására a szakgimnáziumi, illetve az azt követő technikusi képzési rendszer lehet a legalkalmasabb – hangzott el egy minapi szakmai fórumon. A demográfiai lejtmenet ellenére tavaly már 8195-en iratkoztak be az intézményekbe, az előző évinél 2,7 százalékkal többen.

Képzett munkaerőre még nagyobb szüksége van az ágazatnak: egy idei első félévi munkaerőpiaci felmérés szerint az élelmiszer-gazdasági vállalkozások közel harmada tudna felvenni új dolgozókat. A létszámbővítésben gondolkodók 51 százaléka szakmunkást, 18 százaléka érettségizett, 7 százaléka felsőfokú végzettségű munkatársat keres, a maradék 24 százalék betanított munkást. A NAK és az Agrárgazdasági Kutató Intézet által végzett felmérés szerint legnagyobb szükség húsfeldolgozókra, állatgondozókra, állattenyésztőkre, pékekre, sütőipari szakmunkásokra, mezőgazdasági gépkezelőkre és gépszerelőkre van.

Ezt igazolja egy másik felmérés is, amely szerint az elmúlt három évben a legtöbb alkalmazottat húsfeldolgozói, húsipari szakmunkási végzettséggel vettek fel az érintett cégek, összesen 922-t. A második legkeresettebb szakma a növénytermesztő, kertészeti szakmunkás volt 608 új felvétellel, a harmadik pedig 527 új munkába állóval a csomagoló és árufeltöltő.

A NAK-nak részben jogszabályban rögzített szolgáltatás jellegű közfeladatai vannak. Ilyen a duális gyakorlati képzés támogatása, a szintvizsga szervezése, a mesterképzés és a mestervizsgáztatás megszervezése. A szakképesítésért felelős miniszterrel kötött megállapodás alapján szintén a NAK dolgozza ki az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) ágazati szakképesítési, szakmai és vizsgakövetelményeit. A NAK olyan szakképzést képzel el, amely lehetővé teszi a versenyképes gazdálkodást. Ehhez közelebb kell hozni a képzést a gyakorlathoz.

Mivel a hiányszakmák megyénként változók, a konkrét szakképesítéseket a megyei képzési és fejlesztési bizottságok javaslata alapján határozzák meg. Nehezíti a helyzetet, hogy a hiányszakmák össz-száma korlátozott, az agrárium nem a valós helyzet szerint van képviselve ebben a körben. Munkaerőpiaci szempontból jóval több szakképesítés számítana hiányszakmának – vélik a NAK szakértői –, mint amennyi bekerülhet egy adott évben a listára, de ez persze más ágazatokra is igaz lehet. Fontosnak tartja a NAK a felnőttképzést is, itt 200-300 órás, rövid ciklusú képzésekre lenne szükség.

 


(forrás: vg.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám