Országos hírek

Az ágazatot támogató források elérhetővé tétele mellett a kamara által kezdeményezett áfacsökkentési folyamat is az utóbbi időszak kiemelt sikerei közé tartozik – többek között erről is beszélt az agrotrend.hu-nak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke.


A kamarai szerepről:
– Az élelmiszeripar lobbiereje hagyományosan lényegesen gyengébb, mint a mezőgazdasági termelőké, ezért felmerült, hogy esetleg az ő érdekérvényesítő erejük alkalmazásával tudnánk az élelmiszeripar számára is fontos változásokat elérni. Két ilyen területet említenék meg: az áfacsökkentések, valamint az élelmiszeripar számára juttatandó európai uniós és részben nemzeti támogatások területét. A kamara vezetése viszonylag hamar mindkét területen az élelmiszeripari kérések mellé állt, és együtt dolgoztunk annak érdekében, hogy az ágazat számára is fontos döntések minél előbb megszülessenek. Az áfacsökkentés érdekében tett lépéseket még akkor is sikerként kell kezelnünk, hogyha a kamaránál egy gyorsabb ütemű és szélesebb körű, az élelmiszerek tágabb körére vonatkozó áfacsökkentést láttunk volna szerencsésnek. De legalább elindult egy folyamat, amit szeretnénk fenntartani, és mindent megteszünk a jövőben is annak érdekében, hogy újabb és újabb termékkörök kerüljenek be az alacsonyabb áfakategóriába. Ilyen volt egyébként még a támogatások kérdése is. (…)

–  Több alkalommal is elhangzott, hogy „csak 300 milliárd, az kevés”. Igen, csakhogy ez pont 230 milliárd forinttal több, mint amit az előző hétéves EU támogatási ciklusban kapott az élelmiszeripar. Nyilván mindig lehetne több, és küzdenünk is kell majd érte, de önmagában nagy eredménynek tartom, hogy sikerült elérni, hogy a mikro-, kis- és közepes méretű vállalkozások érdemi fejlesztési forrásokhoz juthatnak. Nagy kérdés, hogy ezzel miként tudnak élni a kedvezményezett vállalkozások. A nagyvállalkozásoknál is láthatóak már pozitív jelek, mivel a kormányzat nemzeti forrásból több nagy beruházáshoz nyújtott érdemi szubvenciót. (…)

–  Az alapvető és napi piaci ismeretek, információk, a hozzáférhető nyilvános piaci prognózisok eljuttatása olyan terület, amit még tovább szeretnénk erősíteni. A konkrét nemzetközi gyakorlati tapasztalatokhoz való hozzájutás segítése is elengedhetetlen. A tej- és húskészítmény területén már szerveztünk nemzetközi gyakorlati szakmai terepmunkát. Kapcsolatban állunk spanyol és francia intézményekkel, több tagunk is részt vett már gyártási és technológiai ismeretek bővítésére vonatkozó továbbképzéseken. Ezt mindenképpen bővítenénk, hogy minél több területen, minél több tagunknak lehetősége legyen arra, hogy a legkorszerűbb ismereteket közvetlenül a gyakorlatban is megszerezhessék. A nemzetközi kiállításokon való részvétel is kiváló alkalom a legfrissebb technológiák megismerésére. (…)

Az ágazat jövőjéről:
– Vannak olyan termékek, amelyeket nemzetközileg versenyképesen csak nagyban lehet csinálni, ehhez nagyüzemek kellenek, és ez az, amire elég nehezen lehetett az elmúlt időszakban rávezetni a szakmapolitika irányítóit. A magyar élelmiszeripart csak a mikro- és a kicsi, manufakturális vállalkozások hátán nem lehet előre lendíteni. Nagyon fontosak, jó, hogy vannak, réspiacokat szolgálnak ki, de a magyar élelmiszeripar tevékenységének 80 százalékát a közepes és nagyüzemek adják, és ennek megfelelő figyelmet kellene rájuk fordítani.

A teljes interjú itt olvasható.


(forrás: agrotrend.hu)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok