Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke” címmel talajtani tájékoztató rendezvényt tartott Kaposváron, 2018. február 19-én. A köztestület országszerte további ingyenes rendezvényeket szervez a témában, amelyekre jelentkezni lehet.


,,NAKAdémia – Humusz, a termőföld lelke" címmel tartott szakmai előadást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kaposváron (az esemény korábbi meghívója itt elérhető). A hiánypótló rendezvényt az a felismerés hozta létre, hogy bár a talaj szerepével, fontosságával a legtöbben tisztában vagyunk, mégsem helyezünk elég hangsúlyt annak védelmére. Pedig a talaj nem csak a mezőgazdaság szempontjából létfontosságú. Kulcsszerepe van az élet körforgásában, sokrétű funkcióin keresztül az egész természeti környezetre, és ezáltal az emberi élet minőségére is hatást gyakorol. A termőföld meg tud ugyan újulni, ám a túlzott igénybevétel és a nem kellő odafigyelés következtében regenerálódási képessége nagyban csökken. Az is egyértelmű, hogy az élelmiszerlánc első láncszeme a talaj, sokszor mégsem törődünk vele úgy, mint a lánc többi tagjával. Pedig ahhoz, hogy egészséges élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára, az alapanyagokat szennyeződésektől mentes talajon kell megtermelnünk.

Ezeknek megfelelően az előadások tematikája is a fenti kérdésekre adott válaszokat. Ónodi Tamás és Rezsek Attila a talaj szerepéről, fontosságáról, a humusz és humuszanyagok jelentőségéről, valamint azok költségekre és terméseredményekre gyakorolt hatásáról beszélt. Petró Tibor elődadásából kiderül, hogy a talaj egészségének legfontosabb mércéje a szervesanyag-mennyisége, ami kulcsfontosságú a hosszú távú terméshozamok, az élelmiszer-minőség, a szélsőséges időjárásnak ellenálló képesség és a talajszén tárolásának, a humuszépítő folyamatok megindításának szempontjából. A talajmikrobiológiai szereplők, gombák, baktériumok, talajalgák kumulatív hatásai, főbb működési folyamatairól Daoda Zoltán beszélt. Sojnóczki István a különböző talajművelési rendszereket mutatta be, illetve ezen technológiákat ismertette, valamint gyakorlati tanácsokkal segített helyes megvalósításukban, továbbá a precíziós gazdálkodás szemszögéből is bemutatta a témát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy rávilágítson a talajok szerepére, megóvásuk fontosságára, és információkkal, tanácsokkal segítse a termelőket abban, hogy a talajok védelmét szem előtt tartva tudjanak gazdálkodni.

A köztestület további talajtani rendezvényeket szervez a következő helyszíneken és időpontokban:

- Hajdúböszörmény, 2018. február 26. Részletek itt.

- Hódmezővásárhely, 2018. március 5. Részletek itt.

- Veszprém, 2018. március 6. Részletek itt.

- Kecskemét, 2018. március 12. Részletek itt.

- Jászberény, 2018. augusztus 21. Részletek itt.  

- Mezőfalva, 2018. augusztus 23. Részletek itt.

- Mezőhegyes, 2018. szeptember 21. Részletek itt.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei