Országos hírek

Beszállítóipari alosztály alakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szántóföldi növénytermesztési osztályán belül. Több, megoldásra váró üggyel is foglalkoztak az érintett tagok.


Szántóföldi növénytermesztést fő- vagy melléktevékenységként mintegy 200 ezer kamarai tag végez, az április 10-én megalakult alosztály az őket kiszolgáló szaporítóanyag-, növényvédőszer- és mezőgépgyártókat, -előállítókat, -forgalmazókat, illetve a tápanyag-utánpótlással foglalkozó vállalkozásokat is tömöríti.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési osztályának tevékenységét Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke felügyeli, aki az alosztály ülésén örömét fejezte ki, hogy a beszállítói szegmens széles körben képviselteti magát az alosztály munkájában, hiszen nagyon fontos, hogy a kamara közvetlenül ismerje meg a megoldandó problémákat, közösen dolgozhassanak az előrevivő elképzeléseken.

Mint Petőházi Tamás, az országos szántóföldi növénytermesztési osztály elnöke elmondta, fontos, hogy a magyar agrárium nem független a világgazdasági folyamatoktól, így nagyon lényeges a tudásmegosztás, az információátadás. Az alágazat egyik fontos kihívásának nevezte az esetleges krízishelyzetek kezelésére, valamint a fordított áfa várható megszűnése miatt 2019-től induló új áfa-szabályokra való felkészülést, illetve a versenyképesség erősítését, a hatékony innovatív technológiák elterjesztését. Az elkövetkező időszak fontos vállalásaként említette az ajánlati fajtalista elindítását takarmánykukoricában, majd őszi búzában – ami természetesen a beszállítókat is érinti.

A beszállítóipari alosztály – melynek vezetője Feczák Gábor – tagjai részéről már az alakuló ülésen is több téma felvetődött. Így például a növényvédelmi támogató tevékenységek, a gépgyártásban a hazai részarány növelése, az illegális, hamisított szerek elleni fellépés, a tápanyag-utánpótlás fontosságának hangsúlyozása, valamint fontos területként a növényi szaporítóanyag-felügyeleti rendszer átalakításának lehetősége.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei