Országos hírek

Szeptember 20-án megnyílt a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow. A kétnapos eseményen minden megismerhető, amit a növénytermesztésről és a mezőgazdasági gépekről tudni kell.


Mezőfalva után Mezőhegyes. 2017-ben a Fejér megyei település volt az első, 2018-ban a Békés megyei kisváros lett a II. NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow helyszíne. Az előző évi is nagyszabású volt, az idei ehhez képest még nagyobb lett (nem csak a terület nagysága /39 hektár után közel 42 hektár/, hanem a megjelent kiállítók létszáma miatt is/) – nem véletlenül nevezték el a szervezők az ország legnagyobb szántóföldi rendezvényének.

A „körítés” is ennek megfelelő volt. A sztrádáról lehajtva Csanádpalotánál már volt egy útbaigazító plakát, ráadásul a szegedi rádió is a vezető hírei között hozta a Nemzeti Agárgazdasági Kamara és a MEGFOSZ közös rendezvényét. A népszerűsítés bejött, már kora délelőtt – a hivatalos megnyitó előtt – hosszú kocsisor állt a bejárat előtt, a kiállítói területen pedig már nagyon sokan sürögtek-forogtak a standok és a sátrak, na és persze az állógépek, illetve az egyelőre még a bemutatóra váró (és álló) mozgógépek, gépkapcsolatok között-mellett.

De volt némi előzménye annak, hogy Mezőhegyes, illetve a helyi Ménesbirtok területe lett a páros évi esemény helyszíne (páratlan években Mezőfalva, illetve a Mezőfalvai Zrt. a házigazda)!

Ahogy a megnyitón Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes fogalmazott, amikor 2016-ban elkezdték kormányzati szinten a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-t újjászervezni, felvetődött, hogy a még anno létezett Mezőhegyesi Növénytermesztési Napokat újból „életre” lehetne kelteni – erre volt fogadókészség a kamara részéről, így a Szántóföldi Napok félig-meddig ennek a régi, már elfeledett mezőgazdasági rendezvénynek lett az utóda.

A megnyitó után startolt el, nagy érdeklődés mellett, a szántóföldi bemutató

 

Azt már Győrffy Balázs NAK-elnök jegyezte meg, hogy a mezőfalvai sikeres rendezés és kedvező szakmai fogadtatás után nem volt kérdés, hogy lesz másodjára is Szántóföldi Napok, így a mezőhegyesi bemutató és kiállítás szervezése szinte a tavalyi zárás utáni napon megkezdődött. Az idei esemény középpontjában álló szóját és kukoricát már tavasszal elvetették, öntözték, így a szeptember 20-i nyitányra már betakarításra érett lett mindkét növénykultúra. (Itt megemlékezett Hujber Jánosról, a kamara munkatársáról, aki néhány hete éppen szervezési-koordinálási feladatai közben ért halálos autóbaleset – ahogy a NAK vezetője fogalmazott, a magas szintű szervezéssel és lebonyolítással előtte is tisztelegnek.) Mint mondta, a mikro- és a demoparcelláknál jelentős termesztéstechnológiai újdonságokkal is készülnek, illetve megismerhetőek lesznek a legújabb nemesítési és kutatási eredmények, köztük a nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek.

A növénytermesztésen kívül a már említett gépek jelentik a másik fő fókuszpontot Mezőhegyesen. Ahogy Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke elmondta, 61 gépes kiállító érkezett, illetve 23 cég 32 gépe tart bemutatót, összesen mintegy 7500 lóerőnyi teljesítmény „dübörög” majd.

Nagyon fontos szempont volt a szervezés során, hogy ennyi kiállító legyen jelen. Mint Győrffy Balázs elmondta, a vegytiszta szakmai rendezvény célja volt, hogy egy helyen hasonlíthassák össze a gépeket, növénykultúrákat stb. az ide látogató gazdálkodók, és így megalapozott üzleti döntéshez segítsék őket.

A következő évre is ez a szempont vezérli a kamarát. Ahogy a NAK elnöke megemlítette, a repcét Mezőfalván már elvetették, azaz már a mostani rendezvény szervezése alatt hozzákezdtek a 2019-es mezőfalvai (nyári) szántóföldi napok előkészítéséhez. (Az idei eseményről további információk itt.)


(nak.hu/RF) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám