Országos hírek

A korábbi évek tapasztalataira reagálva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara már április közepén elindítja az üzemeltetésében lévő jégkármérséklő-rendszert. A JÉGER Üzemeltetési Iroda munkatársaira a zökkenőmentes indulás érdekében számos feladat hárul.


Folyamatosan zajlik a rendelkezésre álló üres generátorpontokhoz kezelők toborzása. Új munkatársakat a négy régió manuális üzemeltetésű generátorpontjaira keresi a szervezeti egység. Amennyiben ambíciót és kedvet érez magában, hogy generátorkezelőnek jelentkezzen, abban az esetben érdeklődjön a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A 2018. évi tapasztalatok alapján, valamint a korábbi indulásnak megfelelően, a talajgenerátorok kihordását idén előbb kell megkezdeni. ahhoz, hogy április 15-én elindulhasson a riasztási időszak, már február 18-án az automata és a manuális generátorok kitelepítését el kell indítani. Az üzemeltetési iroda idénre feladataként tűzte ki az informatikai rendszer fejlesztését, ami az előző évhez képest nagy előrelépés lesz mind az üzemeltetők, mind a generátorkezelők számára. A lépéssel a korábbiaknál is pontosabb riasztás érhető el, valamint megtörténnek a kezelők által kért fejlesztések a telefonos applikációra.

Az ezüstjodidokat tartalmazó tartályok készenlétben...

 

A jégkármérséklő-rendszer 2018. május 1-jén összesen 986 talajgenerátorral kezdte meg a védekezést, amelyek közül 222 automatikus működtetésű. a rendszer már az első évében bebizonyította létjogosultságát, miután tavaly az elmúlt 30 év legzivatarosabb tavasz végének és nyarának voltunk elszenvedői. A villámlások száma májustól szeptemberig a megelőző extrém évhez képest is további 4 százalékkal nőtt, és átlépte a 2,9 milliót. Ez majdnem kétszerese volt a korábbi 4 év átlagának. egy átlagos májusi hónapban 5-7 napon mutatkozik zivatartevékenység, ez a szám tavaly 27 volt. Júniusban és júliusban is hasonlóan szélsőséges időjárás volt jellemző 26-26 zivataros nappal.


(NAKlap, 2018. februári szám) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei