Országos hírek

Befejeződött az „MSZ 12172 Díszfák és díszcserjék ültetése települések közterületein” című szabvány szakmai egyeztetése. Ezen a tanácskozáson felmerült a díszfaiskolai termékek követelményeire vonatkozó szabvány korszerűsítése is.


A Magyar Szabványügyi Testület a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával, valamint a növényi szaporítóanyagok munkacsoport szakértőinek aktív közreműködésével befejezte az MSZ 12172 nemzeti szabvány szakmai egyeztetését – az utolsó tanácskozást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara székhelyén tartották meg 2019. április 9-én –, aminek munkaanyagát a Magyar Díszkertészek Szövetsége készítette. A szabvány az előző kiadáshoz képest jelentős mértékben módosul. Például a „3. Szakkifejezések és meghatározásuk” című fejezet szakkifejezései megháromszorozódtak, ugyanakkor a szabvány műszaki tartalma új fejezetekkel (például az ültetés előkészítése, ültetés, utómunkák) bővült. A szabvány további kilenc új, tájékoztató jellegű ábrával is kiegészült. A változtatásokat a jelen lévő – több szakterületet képviselő – szakemberek konszenzussal fogadták el. A belső munkafolyamatok zárását követően válik hatályossá a díszfás szabvány.

A résztvevők ugyanekkor kezdeményezték és egyhangúan fogadták el az „MSZ 12170:1997 Díszfaiskolai termékek követelményei” című nemzeti szabvány mielőbbi korszerűsítését is, amelyet szakmai indokok tesznek szükségessé. A korszerűsített változat várhatóan 2019. október 1-jén jelenik meg, amely helyettesíteni fogja a korábbi, 1998-as kiadást.


(NAK/MSZT)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei