Sajtóközlemények

Az Európai Friss Csapat program második, főzőworkshoppal egybekötött sajtóeseményén Frutti és Veggi az őszibarack nyomába eredt az egyik legnagyobb hazai őszibarack-ültetvényen, Sóskúton, amely a „Budaörsi őszibarack” termőhelyén található.

Az őszibarack titka

Az Európai Friss Csapat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara edukációs kampánya, amely a 6-18 éves fiatalok és a gyermeket nevelő családok körében népszerűsíti a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Célja, hogy minél több családba kerüljön az asztalra rendszeresen zöldség és gyümölcs, ami a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) számára kiemelten fontos nemcsak az egészségmegőrzés, hanem a hazai termelők, a magyar mezőgazdaság szempontjából is. „A zöldségek és gyümölcsök jótékony hatásai már közismertek, de ne feledkezzünk meg arról, hogy mi, itt Magyarországon kimondottan szerencsés helyzetben vagyunk!  A sok napsütésnek, a gazdag termőföldnek és a magyar gazdák szakértelmének, elkötelezettségének hála, a hazai zöldségek, gyümölcsök még zamatosabbak, és telis-tele vannak tápanyaggal, vitaminnal. Ezt mindenképpen érdemes kihasználnunk, és minél többet fogyasztanunk belőlük, hiszen nemcsak nagyon finomak, hanem támogatják egészségünk megóvását, és fokozzák teljesítményünket is” – mondta el köszöntőjében Süle Katalin, a NAK alelnöke.

Tomcsányi Pál, a Sóskút Fruct ügyvezetője elmondta, hogy az eredményes őszibarack-termesztéshez szükség van a megfelelő termőhelyre – mint amilyen például a Budaörsi őszibarack-termőhely, ahol az ültetvényeik is találhatóak –, az optimális fajta és termesztési módszerek kiválasztására. „Folyamatosan figyeljük a gyümölcsfáinkat, és keressük a lehetőségeket, hogy még finomabb és még több gyümölcsöt termeszthessünk, amit válogatás és csomagolás után szállítunk a boltokba.”  A termelő abban is segítséget nyújtott, mire figyeljünk az őszibarack vásárlása és tárolása során. „Minél édesebb a gyümölcs illata, annál érettebb a barack. Az érett barack nemcsak ízletesebb, de vitaminokban, tápanyagokban is gazdagabb. Akkor a legjobbak a fogyasztásra, ha felületüket finoman ujjbeggyel be lehet nyomni. Ha még kemények, akkor szobahőmérsékleten néhány nap alatt megérnek. Az érett őszibarackot viszont, ha nem fogy el azonnal, akkor hűtőben kell tárolni, ahol akár 2-3 napig is eláll.”

Frutti és Veggi azt is kiderítette, hogy az őszibarack Kínából származik, és nálunk a XVI. századtól jelent meg. A nevével kapcsolatban megtudták, hogy eleinte a kajszibaracktól megkülönböztetendő egyszerűen csak baracknak hívták, és az augusztus-szeptemberi érésű, magvaváló fajták elterjedésével ragadt rá az "őszi" jelző. Azóta a legtöbb őszibarackot ismét a nyár derekán szüretelik. Van hagyományos magyar fajta is, ez a fehér húsú, nagy szemű Mariska.

Az őszibarack nemcsak lédús és finom, hanem a konyhában is nagyszerű alapanyag

Az őszibarack kapcsán Fülöp Lili, a program dietetikusa kiemelte, hogy mivel egy igazán finom, édes és lédús gyümölcsről beszélünk, akár önmagában is kielégítheti az édesség utáni vágyunkat. „Az őszibarack könnyen emészthető, rostban gazdag alapanyag. Külön említést érdemel a pektintartalma, amely a vízben oldódó rostok egy fajtája, és a zsíranyagcsere befolyásolásában van szerepe. Képes megkötni a koleszterin és az epesavak egy részét, így azok nem tudnak újra felszívódni a szervezetünkben, kiürülnek, ezáltal csökkentve a koleszterinszintet.”

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a barack belső magját nem szabad elfogyasztani, mert mérgező anyagot tartalmaz. A felhasználás kapcsán megosztott néhány praktikus tanácsot is, melyek szerint a barackot érdemes kevés citrommal meglocsolni a barnulás ellen, illetve csak fogyasztás előtt ajánlott megmosni.

A program során, a barackültetvény bejárását követően a főzőworkshopon elkészített fogások megmutatták, hogy milyen sokféleképpen készíthető el az őszibarack, akár főételként, akár desszertként. Havas Dóra, az Európai Friss Csapat gasztro-házigazdája szerint a gyümölcsszezon közepén fontos, hogy minél több friss gyümölcsöt fogyasszunk a lehető legváltozatosabb formában, hiszen ilyenkor a legfinomabbak és a legértékesebbek. „Nem csak édességekben, hanem sós ételekben is jól működnek a gyümölcsök, ha ügyesen párosítjuk az ízeket. Szószokban vagy grillezve változatosan készíthetjük és ízesíthetjük őket. Remek példa erre a barackos taco, amit a friss őszibarackból készítettem.”

 Fülöp Lili és Gurisatti Gréta, olimpiai bronzérmes vízilabdázó, a program sportolónagykövete desszertként barackos pohárkrémet állított össze. „Sportolóként pontosan tudom, milyen fontos az egészéges táplálkozás, hiszen egy jól összeállított étrend, amely bőségesen tartalmaz friss zöldségeket és gyümölcsöket, a teljesítményünket is növelheti” – mondta el Gurisatti Gréta, aki idén csatlakozott az Európai Friss Csapat programhoz.

A recepteket érdemes kipróbálni mert könnyen és gyorsan elkészíthetők, valamint egészségesek is.

 

Nyári taco grillezett barack salsával

Hozzávalók 4 személynek

A tacohoz:

  • ½ kg csirkemell filé
  • ½ teáskanál só
  • ¼ teáskanál őrölt bors
  • ½ teáskanál római kömény
  • ½ teáskanál őrölt paprika
  • 1 kápia paprika
  • 2 csöves kukorica
  • 6-8 puha tortilla
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 2 citrom vagy lime
  • Petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz

A salsához:

  • 2 érett barack
  • 1 nagyobb paradicsom
  • ½ zöld chili (jalapeno) vékonyan felszeletelve
  • 1 lime leve
  • só és frissen őrölt bors

A fűszereket összekeverjük, és bedörzsöljük vele a csirkemelleket. Mindent grillen vagy grillserpenyőben készítünk el: porhanyósra sütjük a húst, ha kész, félretesszük. A kápia paprikát minden oldalán feketedésig sütjük, majd egy tálba tesszük, lefóliázzuk, és 15 percre félrerakjuk. Ezután lehúzzuk a héját, kimagozzuk, csumáját eldobjuk, a paprikát pedig feldaraboljuk. A kukoricát megtisztítjuk, és minden oldalán 5-5 percig sütjük, majd levesszük a grillről, és a szemeket egy éles késsel levágjuk.

A barackokat és a paradicsomot kettévágjuk, a barackokat kimagozzuk, majd vágott oldalukkal lefelé a grillre tesszük. Mindkét oldalukon 7-8 percig sütjük, majd feldaraboljuk, és összekeverjük a salsa többi hozzávalójával.

Összeállítjuk a tacot: egy átmelegített tortilla lapra teszünk a kápia paprikából és a sült kukoricából. A csirkemellet felszeleteljük, és elosztjuk a tortillákon, majd megszórjuk őket reszelt sajttal. Grillezett barack salsával és lime lével meglocsolva tálaljuk.

 

Őszibarackos pohárkrém

1 pohárhoz:

  • 4 db puha őszibarack + 1 db a díszítéshez
  • 100 g sovány túró
  • 150 g natúr joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 6-8 szem korpás keksz
  • mandulaforgács a tetejére

A négy darab őszibarackot kimagozzuk, és szeletekre vágjuk. Egy kevés vízzel együtt egy lábasba helyezzük a darabokat, és egy kis ideig hőkezeljük. Ez lesz a barackos réteg a pohárkrémünkben. Ezalatt a túrót és a joghurtot jól összekeverjük, ha nagyon rögös a túró, villával átnyomkodhatjuk, majd hozzáadjuk a mézet is. A kekszeket egy zacskóba tesszük, és széttördeljük. Ha mindennel készen vagyunk, már csak rétegeznünk kell: először a joghurtos túrót, majd a kekszmorzsát, végül a barackvelőt helyezzük a pohárba.  Desszertünket mandulaforgáccsal és egy gerezdekre vágott őszibarackkal díszítjük.

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám