Sajtóközlemények

Megkezdődött április 7-én az egységes kérelmek 2017. évi benyújtási időszaka, ennek keretében a gazdák 41 jogcímen igényelhetnek területalapú és közvetlen agrártámogatást. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több mint 600 falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segít a gazdálkodóknak a kérelmek beadásában. A NAK hagyományosan évente mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában segédkezik, tavaly mintegy 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében működött közre.

A Kamara falugazdász-hálózata ingyen segíti a gazdálkodókat az egységes kérelmek időbeni és előírások szerinti benyújtásában. 2014 óta minden évben a kérelmek 70-80 százalékát a falugazdászok segítették beadni. Átlagosan egy hektárra 70 ezer forintnyi támogatást kaptak az igénylők, javarészt a NAK aktív közreműködésével.

A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód. Az előző évhez képest hamarabb, már április 7-étől lehetőség van a kérelmek benyújtására, azokat szankciómentesen május 15-ig lehet beadni. A NAK hatszáznál több falugazdásza idén is szakmailag felkészülten áll a gazdálkodók rendelkezésére a kérelmek kitöltésében, beadásában valamint a későbbi fázisokban is segítve. Mindehhez a gazdálkodóknak javasolt időpontot egyeztetni a falugazdászokkal, akiknek elérhetőségei megtalálhatók a NAK internetes portálján (www.nak.hu/nyitolap jobb oldalt alul, a falugazdász-kereső segítségével). A gyorsabb ügyintézés érdekében a személyes találkozóra tagjainknak érdemes a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat és – akiknek van – a kártya alapú őstermelői, vagy új kamarai igazolványukat magukkal vinniük. Továbbá a Kamara technikai segítséggel, informatikai eszközökkel is rendelkezésre áll, ami hagyományosan a kisebb gazdálkodók számára nagyon fontos az internetes benyújtáshoz.

Idén több apró jogszabályi módosítás is szükségessé tette a Kamara Zöldítés gazdálkodói kézikönyvének frissítését. Az aktualizált kiadvány szintén elérhető a NAK portálján, így az idei egységes kérelmek beadásakor már ebből tájékozódhatnak az érintettek. A kérelmek benyújtásában a Kamara egy másik kiadványa, a Közvetlen támogatások kézikönyv is segíthet.

Mindemellett tagjaink még rugalmasabb kiszolgálása érdekében a Kamara ügyfélszolgálata idén márciustól már ingyenesen hívható belföldi vezetékes illetve belföldi mobilhálózatból, a
+36 80 900 365-ös telefonszámon (hétfőtől csütörtökig 8:00-17:00, pénteken 8:00-14:30), illetve továbbra is elérhető az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok