Sajtóközlemények

Már 144 határon túli pártoló tagja van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, miután egy tavalyi alapszabály-módosítás lehetővé tette ezt a csatlakozási formát. Szerbiából 73, Ukrajnából 71 új taggal bővült a köztestület.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK) az elmúlt időszakban 152 pártoló tagsági igény érkezett a határon túli magyar gazdálkodóktól. Közülük 144 pártoló tagot már soraiban tudhat a kamara, ők már szerepelnek a köztestület nyilvántartásban, míg nyolc személy jelentkezése elbírálás alatt van. „Szerbiából 69 gazda, 3 egyesület és egy vállalkozás; Ukrajnából pedig 71 gazda lett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pártoló tagja” – jelentette be Győrffy Balázs, a köztestület elnöke a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) Szekszárdon 2018. április 12-én tartott ülésén.

A pártoló tagság bevezetését a KEF tagjaitól érkezett korábbi igényeknek megfelelően a NAK tavaly kezdte meg a határon túli magyar gazdák körében is. A NAK alapszabály-módosítása után a KEF 21 tagszervezetének tagjai válhatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pártoló tagjaivá. A pártoló tagok minden információhoz hozzájutnak, valamint számukra is elérhetőek lesznek a rendes tagságot megillető szolgáltatások. Azért is érdemes élni majd a lehetőséggel, mert a kamaránál felhalmozott tudás és a szakmai igazgatóságokon folyó munka olyan bázist kínál, amellyel mindenképpen érdemes élni. Az is a pártoló tagság bevezetése mellett szólt, hogy a tagi viszony egyfajta kapocs lesz minden magyar gazda között, hiszen csak jól szervezett, összetartó, egymás tevékenységét segítő magyarság képes a jelen kihívások között talpon maradni.

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2013. május 3-án Orosházán alakult meg. A KEF létrejöttét sokéves előkészület előzte meg. A kapcsolatépítés 2006-ban kezdődött, ennek mozgatórugója a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) tagszervezete, az Orosházi Gazdakör volt. Ez a kezdeményezés volt az, amely keretet adott a további, szélesebb alapokra helyezett együttműködésnek.

A KEF a magyarországi mellett horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezetet, ezáltal több ezer határon túli gazdát tömörítő egyesülés. A fórum többek között összefogja a Kárpát-medencében működő szervezeteket, képviseli azok közös érdekeit az európai uniós szervezeteknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán keresztül. A Fórum elnöki tisztjét a mindenkori kamarai elnök tölti be.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei