Sajtóközlemények

Leginkább a gyermekes családok fogyasztanak kevés zöldséget és gyümölcsöt. Frutti és Veggi, az Európai Friss Kalandok két kabalafigurája idén visszatér, hogy tovább küzdjön a gyermekek egészséges táplálkozásáért. „A kulcs a gyermekek bevonása az egészséges ételek elkészítésének különböző fázisaiba” – hangzott el az Európai Friss Kalandok második, 2019-es évének tavaszi workshopján. A program idén a zöldség- és gyümölcsfogyasztás közös élményére, a családokon belüli generációk közös zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára helyezi a hangsúlyt.

A hazánkban tavaly megkezdett Európai Friss Kalandok hároméves program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet szervezésében valósul meg. A program célja, hogy hívja felhívja a családok, gyermekek figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára. A kampány aktualitása vitathatatlan, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai is igazolják, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása lényeges szerepet játszik a gyermekek fejlődésében, az egészségügyi állapot javításában és fenntartásában. Azonban a nemzetközi trendekkel párhuzamban Magyarországon is folyamatosan csökken ezen termékek fogyasztása. A programhoz készült 2016-os kutatás szerint a magyarok fejenként csak napi 262 gramm zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, amellyel az Európai Unióban az utolsók között vagyunk, a rossz étkezési szokások pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A problémát a TÉT Platform 11-18 évesek körében végzett kutatása is alátámasztotta, miszerint minden negyedik gyerek túlsúlyos vagy elhízott ebben a korosztályban.

Turcsán Tünde, a GfK Fogyasztói Panel Szolgáltatások kereskedelmi igazgatója a sajtóworkshopon elmondta: „A kávé, a csapvíz és az ásványvíz után a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása a negyedik és ötödik helyen szerepel a magyarok élelmiszer-fogyasztási rangsorában. Ezek vásárlási intenzitása hosszú távon növekvő trendet mutat, ugyanis az elmúlt években többet költöttünk rájuk. Ugyanakkor még továbbra is az a trend látható, hogy a nyugdíjasok vásárolnak leginkább belőlük, de a gyermekes családok körében is intenzívebb a fogyasztás a korábbi évekhez képest. Ezzel párhuzamosan az is megfigyelhető, hogy az élelmiszervásárlásnál egyre fontosabb mérlegelési szempont, hogy egészséges termékeket fogyasszunk, így a zöldségek és gyümölcsök is előtérbe kerülnek.” A GFK prezentációjából továbbá az is kiderült, hogy az elmúlt években a diszkont áruházak kiemelkedő fontosságúvá váltak a zöldség- és gyümölcsvásárlás szempontjából, amelyek esetében egyre fontosabb a magyar vásárlók számára az, hogy hazai terméket tudjanak fogyasztani.

Az Európai Friss Kalandok program második éve hazánkban: Hangsúly a kulináris élményeken

Idén is megrendezzük az Európai Friss Kalandok országos roadshow-t, amelynek keretében az ország számos pontján lehet majd találkozni Fruttival és Veggivel különböző városi családi rendezvényeken. Az idei program egyik nagy újdonsága lesz a sajtóeseményen bemutatott, külön a programra kitalált tánckoreográfia, amellyel a roadshow-állomásokon várja Frutti és Veggi a családok legkisebb tagjait. Budapesten a Friss Zöldségek és Gyümölcsök Ünnepén, a Gyerek Sziget négy hétvégéjén kalauzolják el a gyerekeket Vegapolis mesés világába. Idén a Gyerek Szigethez kapcsolódóan külön Európai Friss Kalandok rajzpályázat is indul, a 6-10 és a 11-14 éves korosztály számára, ahol a gyerekek szabadjára engedhetik a fantáziájukat, ha zöldségekről és gyümölcsökről van szó. Emellett idén nyolc új résszel jelentkezik a közkedvelt Európai Friss Kalandok rajzfilmsorozat, amellyel a Minimax csatornán találkozhatnak a gyerekek. Továbbá már telefonos applikáción is elérhető Frutti és Veggi varázslatos világa, ahol mindenki számos kalandon és érdekes kihíváson keresztül tapasztalhatja meg a frissesség erejét. Az Európai Friss Kalandok program második évének célja, hogy – az első esztendő ismertséget építő és problémákat középpontba állító, figyelemfelhívó fázisa utána – játékos, ugyanakkor informatív aktivitásokkal érje el a kicsiket és a nagyokat. Nagyobb hangsúly lesz a kulinaritáson is, kiemelve a zöldség- és gyümölcsfogyasztás kapcsán a családon belüli különböző generációk közötti interakciók és példamutatás jelentőségét, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás élményét.” – foglalta össze az Európai Friss Kalandok program második évének törekvéseit Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Az egészséges táplálkozás olyan, mint a sport: nem lehet elég korán elkezdeni

Az idei programhoz – az újítások mellett – olyan hírességek is csatlakoztak, mint Görbicz Anita, a világ legjobbjának választott válogatott kézilabdázó és Vincze Ottó korábbi válogatott labdarúgó, akik családként és profi sportolóként is szívükön viselik a gyermekek táplálkozási szokásait. Vincze Ottó az Európai Friss Kalandok keretében megrendezett kulináris workshopon elmondta, hogy a család az egyik legfontosabb fogalom az életükben, ezért kiemelten fontosnak tartják, hogy a saját és mások családjának egészségének megóvása érdekében mindent megtegyenek. Vincze Ottó úgy véli, szülőként fontos, hogy pozitív példákkal szolgáljunk gyerekeink előtt, hiszen ők azon alapértékek mentén fejlődnek, alakulnak és válnak idővel felnőtté és majdan szülőkké, amelyeket otthon a szülőktől is látnak. Kiemelte: ezért nagyon fontos, hogy mit adunk át és tovább a jövő generációjának. Végezetül a sport és az egészséges táplálkozás hasonlóságára is kitért, miszerint a két terület egyáltalán nem is különül el egymástól. Egyiket sem lehet elég korán elkezdeni, érdemes minél előbb megismertetni a kisgyerekekkel őket. „Sajnos saját példánkon is érezzük, hogy milyen erős az édességek csábítása a gyerekek szemében egy friss zöldséggel vagy gyümölccsel szemben. De mi nem adjuk fel, és próbálunk jó példával szolgálni a gyermekek számára, vonzóvá tenni számukra a friss zöldségeket és gyümölcsöket a mindennapokban, és olyan edukációs fórumokon keresztül hatni rájuk és az idősebb generációra, mint amilyen az Európai Friss Kalandok program, amelyben örömmel vállaltuk el a felkérést.” – mondta Görbicz Anita. Hozzátette: – „Nálunk otthon bevált trükk, hogy ha nem szeretnék elfogyasztani a zöldséget vagy gyümölcsöt szilárd állapotban, akkor pürésítjük, különben is kisgyermekkorban nincs is nagyon más alternatíva. Emellett nálunk a kertben mindig a szezonnak megfelelően friss zöldség és gyümölcs is megtalálható. – tette hozzá Görbicz Anita válogatott kézilabdázó.

Süssünk, főzzünk együtt a gyermekekkel

A program második évének fő célkitűzése, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás közös élményére, a családokon belüli generációk közötti zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára helyezze a hangsúlyt. Az idősebb generációnak, a szülőknek, a nagyszülőknek mint fő zöldség- és gyümölcsfogyasztóknak engedhetetlen szerepe van abban, hogy ne csak játékos formában, de interaktív módon az egészség táplálkozás minden szegmensébe bevonják a kisgyermekeket, és minél előbb megismertessék őket a zöldségekkel és gyümölcsökkel. Az idei programhoz Wolf András séf és gyakorló apuka is csatlakozott, aki gasztronómiában elismert szakemberként és családapaként is fontosnak tartja az egészséges étkezést és a zöldségek, gyümölcsök szerepét a mindennapi étkezéseinkben. „Ahhoz, hogy egészséges és tudatos felnőtté váljanak gyermekeink, minél korábban érdemes elkezdeni az erre nevelést a táplálkozás terén is, hiszen a helyes táplálkozás van talán a legnagyobb hatással gyermekeink egészséges jövőjére, fejlődésére. Ennek egyik kiemelten fontos eleme, hogy minél több és minél többféle zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak, és azok a mindennapok részévé váljanak, ami elsősorban szülői felelősség. A zöldségek és gyümölcsök sokszínűségére és széles választékára alapozva, kis odafigyeléssel és egy kis játékossággal minden gyermekkel meg lehet szerettetni a helyes táplálkozást, és rá lehet venni legalább bizonyos zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztására.” – fejtette ki véleményét Wolf András, az Európai Friss Kalandok főzőworkshopjának házigazdája. Majd arra is kitért, hogy milyen formában lehet már az ételek elkészítésébe bevonni a családok legkisebb tagjait. „Vonjuk be őket az ételkészítésbe. Készítsünk velük közösen játékos ételfigurákat, így még vonzóbbá tehetjük számukra az egészséges ételeket. Ahogyan a most elkészített zöldséges palacsintahegy és kettős látás elixír esetében is láthattuk, ha kicsit az ő ízlésükre tudjuk szabni az adott egészséges ételt és velük együtt készítjük el, úgy sokkal szívesebben fogyasztják el azt.” - mondta Wolf András a sajtóworkshopon.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám