Környezetgazdálkodás

2021. évi 2. felhívás

Nem ajánlottam-e túl korán a lemosást? – kérdezték többen. Az első felhívást még + 10-15 0C-os nappali hőmérsékletbél írtam, míg másnap már 10-15 0C-os éjszakai értékeket mértünk. Nagyon szélsőségessé vált az időjárásunk, nem lehet kiszámítani az elkövetkező napok meteorológiai viszonyait sem. A hét hátralevő napjaira 10 fok körüli csúcshőmérsékletet jósol az OMSZ, máris lehet folytatni a lemosást, a rügyek a hidegben nem nyíltak tovább, nem késtünk el, nem perzselődnek meg a permetlétől.

Mire számíthatunk 2021-ben? Valószínűleg folytatódni fog a kiszámíthatatlanul változékony időjárás, mely gyors beavatkozást kíván majd a kertészektől, növényvédősöktől. Az eső, szél és UV mentes napszakokban nem késlekedhetünk, el kell kezdeni a munkákat.

1. kép: Bundásbogár

Nehezíti a helyzetünket az is, hogy tovább folytatódnak a növényvédő szerkivonások. Bár még nem jelent meg a hivatalos engedély-módosító határozat, de már biztosra vehető, hogy a mankoceb hatóanyagú készítményeket kivonják a forgalomból. Évtizedek óta használtuk a Dithane M 45-öt, mely a rézérzékeny növényeknél bevált, perzselésmentesen dolgozhattunk vele. A névváltozatatitól is el kell búcsúznunk, tavaly 18 gombaölőt számoltam össze, melyek ugyanezt a hatóanyagot tartalmazták.

Még nem hirdették ki, de állítólag a metaldehid tartalmú csigaölők II. kategóriások lesznek július 31. után.

Tehát egyre kevésbé tudunk a növényvédő szerekre támaszkodni és egyre kevesebb a permetezésre alkalmas napok száma. Megnőtt a mechanikai, biológiai növényvédelmi módszerek jelentősége, és még fontosabbak lettek azok az eljárások melyekkel a károsítóknak ellenálló, jó kondíciójú növényeket tudunk nevelni.

A Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium 1934. évi útmutatójában mindösszesen 11 engedélyezett „gyümölcsvédelmi szert” említ. Valamennyi kontakt, olaj, réz, kén, arzén, nyers nikotin, fasebkátrány és hernyóenyv hatóanyagúak. Így érthető, hogy a mainál jóval nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a kemény súrolókefének, a kéregkaparóknak, a sebtisztító kacorkésnek, az alma és szilvamolyok ellen június közepén felszerelt hernyófogóöveknek, a bimbólikasztók, bundásbogarak és cserebogarak elleni bogárrázásnak, és pl. a madárodúknak. Meg kell tanulnunk újra ezeket a módszereket, mert néhány év múlva már nekünk is csak 11 növényvédő szerünk lesz! És az is igaz, hogy a permetezésnél környezetkímélőbb és olcsóbb eljárások.

    

2-3. kép: Bimbólikasztó kártétel

A fotók ebből a kiadványból származnak és mindegyik aktuális, az elkövetkező hetek feladatait mutatják be a mai kertész számára is. A kéregtisztogatással még nem késtünk el, a tavaszi lemosások zöme még hátra van. A madárodúkat kitisztítva máris ki lehet helyezni. Részletes felvilágosítást kaphatnak a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján a https://www.mme.hu oldalon. Az alma és körtebimbókat kirágó bimbólikasztók is terjedőben vannak. Már az első melegebb tavaszi napon megjelenhetnek és rügyeket rágnak illetve a bimbókba helyezik a tojásaikat. A bimbók zárva maradnak és „rozsdás golyóvá” alakulnak. Ahol tavaly nem okoztak nagy kárt, ott védekezésre elegendő a „bogárrázás”. Csupán egy kampós bot és egy már nem használt lepedő vagy világos színű pokróc kell hozzá. A kertész pedig hajlong és nyújtózik a jó levegőn…

     

(Zsigó György, NMNK)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei