Állattenyésztés

A sertéslétszám az elmúlt évben is tovább esett, december elején 2,6 millió volt. A szarvasmarha kivételével egyetlen ágazatban sem mért növekedést a statisztika: szárnyasból és kiskérődzőkből is kevesebb volt a magyar gazdaságokban – összegzett a Magyar Nemzet.


Bár az afrikaisertéspestis-járványnak köszönhetően az elmúlt évekhez képest jelentősen javultak a hazai ágazati szereplők piaci lehetőségei, ennek ellenére nem növelték állományukat az állattartók, sőt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése alapján az elmúlt évben tovább csökkent a sertéslétszám. A statisztika szerint december elsején mintegy 2,6 millió sertést neveltek az országban, ami az egy évvel korábbi szinttől 8,3 százalékkal marad el. Ezen belül a legnagyobb mértékben az anyakoca-állomány csökkent, mintegy 13 százalékkal, míg hízókból nyolc, malacokból pedig 4,9 százalékkal volt kevesebb a hazai gazdaságokban december elsején.

Nagyobb létszámemelkedést egyébként az évek óta egyre jobban teljesítő szarvasmarha kivételével egyetlen ágazatban sem mért a KSH. A tyúkok száma lényegében nem változott egy év alatt, míg a tojóállomány 1,6 százalékkal csökkent. Kacsából, libából és pulykából is kevesebbet tartottak a gazdaságok, mint egy évvel korábban. A juhállomány 1,1 millió, az anyajuhoké 782 ezer volt, az előbbiek száma 48, utóbbiaké 16 ezerrel maradt el az egy évvel korábbitól. A kecskék létszáma is csökkent, egy év alatt kétezerrel, nőtt ugyanakkor a magyar gazdaságokban tartott nyulak száma, az elmúlt év decemberében elérte a 1,2 milliót, ami 32 ezres bővülésnek felel meg.


(forrás: Magyar Nemzet)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Koronavírus

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei