Kamarai hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) egyik kiemelt  feladata a szektor külgazdasági kapcsolatainak erősítése, illetve a nemzetközi  szervezetekben történő képviselete, ezért mind a Copa-Cogeca mind az EU  irányában szeretnénk erősíteni a jelenlétünket.

A kérdés, hogy mit szeretnének tagjaink a megújuló Közös  Agrárpolitikától. Alapvetően azt, hogy a KAP ne korlátozza, hanem segítse őket  a céljaik elérésében. Természetesen ezt könnyebb mondani, mint megvalósítani. A  KAP egy rendkívül bonyolult rendszer, amelynek egyszerre több igénynek is meg  kell felelnie. A versenyképesség fejlesztése mellett a fenntarthatóságot  is biztosítania kell, mindezt úgy, hogy közben igazságos és egyszerűen  végrehajthatónak kell lennie.

gyb1

A NAK nyomon követi a KAP reform alakulását és  véleményünk szerint az irány jó, de néhány konkrét ponton még szükséges a  beavatkozás. Mint a legnagyobb magyar agrárgazdasági szervezet a véleményünket  a KAP reformmal kapcsolatban hat pontban foglaltuk össze, hogy szerintünk hol  szükséges még a jogszabálytervezetekben változtatás.

Azt gondoljuk, hogyha a mezőgazdasági termelőkkel szemben  egységesek Európa szerte az elvárások, akkor a támogatásoknak is egységeseknek  kellene lenniük. Tudjuk, hogy ez nem megvalósítható az egyik napról a másikra,  de hosszú távon ez a cél. Ráadásul így sokkal egyszerűbb lenne a támogatási  rendszer működtetése.

  1. Lehetőséget kell adni az érzékeny ágazatok kiemelt  támogatására. Főleg az állattenyésztési ágazatok esetében, néha a rövid távú  gazdasági érdekek hatásait ellensúlyozandó szükséges, hogy közvetlen támogatás  biztosítsunk az érzékeny ágazatokban tevékenykedő termelőinknek.
  2. Nagyon fontos probléma a gazdálkodók elöregedése az EU  összes tagországában, a generációváltás terén az eddiginél sokkal  agresszívebben kell a közösségének fellépnie. Ezért minden 40 év alatti  gazdálkodónak szükséges hektáronként kiegészítő támogatást fizetni, nem csak a  tevékenységüket megkezdőknek.
  3. Ugyancsak fontos a fenntartható gazdálkodási gyakorlat  elősegítése, de véleményünk szerint ez nem jelentheti azt, hogy jó minőségű  mezőgazdasági területeket kivonunk a művelésből. Egyetértünk az ökológiai  célterületek kialakításával, az egyébként sem megművelt területeken.
  4. A jelenleg SAPS-ot használó tagországoknak fontos lenne  pontosan látni, hogy milyen feltételek mellett térhetnek át az új rendszerre,  illetve, hogy ezen feltételek ne legyenek korlátozottabbak, mint SPS-et  használó tagországok esetében.
  5. Végül mindenképpen egyszerűsíteni és könnyíteni kellene a  támogatások megszerzésének és felhasználásának lehetőségeit. Tudjuk, hogy  közpénzekről van szó, ezért fokozattan fontos az ellenőrzés, de az még is  tarthatatlan, hogy tagjainkat gyakorlatilag a büntetésektől való félelem tartja  vissza a támogatásigénylésben. Egy hiányzó pecsét ne akadályozza meg az európai  célok megvalósulását.

gyb3

Természetesen ezen célok elérése nem csak Brüsszelen és  az Európai Bizottságon múlik, de szeretnénk azt kérni, hogy az érintett  szereplők ne csak egymásra mutogassanak, hanem tényleg segítsenek az eddig  elmondottak megoldásában.

 

 

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei