Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság vizsgálata szerint a rendelkezésre álló toxicitási adatok nem elegendőek annak megállapítására, hogy a szerzetesek körtéjének (monk fruit) kivonata biztonságosan alkalmazható élelmiszeripari-adalékanyagként
A Kínából származó szerzetesek körtéje kivonatának élelmiszeripari adalékanyagként történő biztonságos felhasználhatóságát − az 1331/2008/EK rendelettel összhangban − vizsgálta az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Office, EFSA) élelmiszeripari adalékanyagokkal és ízesítőkkel foglalkozó tudományos testülete (Panel on Food Additives and Flavourings, FAF).
A szerzetesek körtéjében jelentős mennyiségben megtalálható mogrosid V-re koncentráló in vitro és állatkísérletek alapján a testület arra a következtetésre jutott, hogy a rendelkezésre álló toxicitási adatok nem elegendőek annak megállapítására, hogy a szerzetesek körtéjének kivonata biztonságosan alkalmazható élelmiszeripari-adalékanyagként.
A tudományos állásfoglalás az EFSA oldalán olvasható.
(Dr. Szűcs Viktória/NAK)