Hatalmas különbségek vannak egyes Szlovákiai üzletláncok között, de végeredményt tekintve továbbra sem nő látványos mértékben a hazai élelmiszerek aránya.
„Naponta 700 kamionnyi élelmiszert hoznak be Szlovákiába külföldről, és ami különösen felháborító, hogy többnyire olyan zöldséggel, gyümölccsel és húsipari termékekkel árasztják el az országot, amelyekkel a hazai termelők is képesek ellátni a piacot” – nyilatkozta Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke, akit az Új Szó idéz.
Az üzletláncok pultjain található élelmiszereknek tavaly a 40,74 százaléka származott hazai termelőktől, ami az egy évvel korábbihoz képest 0,6 százalékos javulás. A tej és tojás több mint kétharmada, a méz, a bor, a kenyér és a kiflik nagyjából fele származik szlovákiai termelőktől, ugyanakkor a csomagolt hús és a zöldségkonzervek háromnegyedét, az étolajoknak több mint a 80 százalékát külföldről hozzák be.
A teljes cikk itt olvasható.
(Tóth Dénes/NAK)