Az EFSA kifejlesztett egy eszközt, amely segíti az élelmiszeripari vállalkozókat abban, hogy eldöntsék, mikor alkalmazzák termékeiken a „fogyaszthatósági idő” vagy a „minőségmegörzési idő” megnevezést megjelölt dátum előtt.
Az élelmiszerek „fogyaszthatósági ideje” a biztonságról szól - az ételeket e dátumig fogyaszthatjuk, de utána semmilyen körülmények között sem, még akkor sem, ha jól néznek ki és az illatuk se enged romlásra következtetni. A „minőségmegörzési idő” a minőségre utal - az étel ezen időpont után is biztonságosan fogyasztható, de lehet, hogy nem a legjobb. Például íze és állaga nem biztos, hogy olyan mint a jelzett dátum előtt. Az élelmiszergyártó a kínált minőségi jellemzőket, a jelzett dátumig garantálja.
Az Európai Bizottság becslései szerint az EU-ban évente keletkező 88 millió tonna élelmiszer-hulladék akár 10% -át is az élelmiszeripari termékek dátumjelzéséhez kötik.
Kostas Koutsoumanis, az EFSA biológiai veszélyekkel foglalkozó testületének elnöke elmondta: „A csomagolásra vonatkozó egyértelműbb és pontosabb információk hozzájárulhatnak az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez, miközben továbbra is biztosítja az élelmiszer-biztonságot. Ez a tudományos vélemény előrelépést jelent ebben az irányban.”
Az eszköz döntési faként van felépítve, számos kérdéssel, amelyekre az élelmiszer-ipari vállalkozóknak választ kell adniuk, hogy segíthessenek nekik eldönteni, hogy szükséges-e a „fogyaszthatósági időt” használniuk vagy elég a „minőségmegörzési időt” alkalmazni a termék jelölésekor. A kérdések között szerepel például: hogy az élelmiszer-kategóriákra vonatkozó dátumjelölési követelményeket szabályozzák-e már a jogszabályok?, vajon a termékeket bármilyen módon kezelik-e a veszélyek kiküszöbölésére?, a csomagolás előtt újra kezelik-e?, vagy milyenek a termék jellemzői és tárolási körülményei?.
A szakértők áttekintették azokat a tényezőket is, amelyeket az élelmiszer-ipari vállalkozóknak figyelembe kell venniük az eltarthatósági idő meghatározásához. Ez azaz időtartam, amely alatt az élelmiszer biztonságos és / vagy megfelelő minőségű marad, ha a csomagolás sértetlen és utasítás szerint tárolják.
Az EFSA biológiai veszélyekkel foglalkozó testülete 2021-ben újabb véleményt tesz majd közzé a témában. A jelentés a fogyasztóknak fog szólni a tárolási körülményekről, a fogyasztás nyitási időtartamairól és a felolvasztási eljárásokról. Az EFSA által elkészített jelölési tanulmány ide kattintva érhető el, angol nyelven.
Forrás: EFSA
Tóth Dénes/NAK