A nemzetgazdaság szereplőinek a piacképességhez szükséges korszerű műszaki ismeretekkel való ellátásának érdekében, a Magyarország által kötött nemzetközi megállapodásokban vállalt, szabványosításra vonatkozó kötelezettségek végrehajtását, a nemzeti szabványosításról szóló 1995. évi XXVIII. törvény szabályozza.
A nemzeti szabványosítás célja, hogy elősegítse:
· az általános és ismételten alkalmazható eljárások, műszaki megoldások közrebocsátásával a termelés korszerűsítését, a szolgáltatások színvonalának javítását,
· a nemzetgazdasági igények érvényesítését a nemzetközi és az európai szabványosítási tevékenységben,
· a kereskedelem műszaki akadályainak elhárítását,
· a műszaki fejlesztés eredményeinek széles körű bevezetését,
· az élet, az egészség, a környezet, a vagyon, a fogyasztói érdekek védelmét és a biztonságot,
· a megfelelőségtanúsítás követelményrendszerének kialakítását,
· a hazai termékek és szolgáltatások nemzetközi elismertetését.
A Magyar Szabványügyi Testület honlapján 2017. augusztus 1-jén az alábbi nemzeti szabványok jelentek meg.
|
Élelmiszerek. A melamin és a cianursav meghatározása élelmiszerekben folyadékkromatográfiával és tandemtömegspektrometriával (LC-MS/MS)
|
|
Élelmiszerek. A kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, kén és cink meghatározása ICPOES-sel
|
|
Élelmiszerek. A T-2 toxin és a HT-2 toxin meghatározása gabonafélékben, valamint csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonatermékekben, SPE-tisztítást követő LC-MS/MS-sel
|
|
Élelmiszerek. Az etil-karbamát meghatározása csonthéjas gyümölcsökből készült szeszes italokból, gyümölcstörkölyből és más szeszes italokból. GC-MS módszer
|
|
Élelmiszerek. A benzol meghatározása üdítőitalokból, egyéb italokból és zöldségalapú bébiételekből gőztéranalízises gázkromatográfiás tömegspektrometriával (HSGC-MS)
|
|
Élelmiszerek. A zearalenon meghatározása növényi étolajokból LC-FLD-vel vagy LC-MS/MS-sel
|
|
Állati és növényi zsírok és olajok. Specifikus UV-extinkcióként kifejezett ultraibolya-abszorbancia meghatározása. 1. módosítás (ISO 3656:2011/Amd 1:2017)
|
|
Érzékszervi vizsgálat. Módszertan. Általános útmutató a kedveltségi vizsgálatok levezetésére ellenőrzött területen, fogyasztókkal (ISO 11136:2014)
|
(NAK)