Élelmiszer-feldolgozás

Napjaink egyik közkedvelt terméke az aztékzsálya (Salvia hispanica L.) magja, a chia mag. Viszont kizárólag bizonyos termékek összetevőjeként, előre csomagolt formában, szigorú feltételek mellett hozható forgalomba.


Népszerűségének egyik oka a gazdag tápanyagtartalma (fehérje, esszenciális zsírsav) és rosttartalma kiemelkedő, emellett kiváló természetes antioxidánsforrás, valamint a fogyasztásához társított egészségre gyakorolt kedvező hatásai (az aztékok és maják a gyógyászatban is előszeretettel használták). A chia mag fogyasztása napjainkban ismét reneszánszát éli, többek között az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában már több mint nyolc éve használják élelmiszer-összetevőként potenciális, egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Pozitív tulajdonságai mellett azonban fogyasztásának lehetnek káros mellékhatásai is. Napi 15 grammnál több fogyasztása emésztőrendszeri problémákat okozhat, valamint allergizáló hatása sem zárható ki (mustárra és szezámmagra érzékenyeknél keresztallergiás reakció léphet fel).

Az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága 2009-ben hagyta jóvá a chiamag élelmiszer-összetevőként történő felhasználását, amelynek feltételeit 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben módosította. Az aztékzsályamag az Európai Unióban ún. „új élelmiszernek” minősül, amelyek forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg, amit – a tagállamokkal együttműködve – az Európai Bizottság végez. Hazánkban – a Földművelésügyi Minisztérium januárban megjelent 1/2017. (I.3.) rendelete alapján – az új élelmiszerek forgalmazására irányuló kérelmeket a földművelésügyi miniszterhez kell benyújtani, azok elsődleges értékelését pedig a NÉBIH végzi el az OGYÉI szakértői véleménye figyelembevételével, és ezek alapján történik az engedély kiadása. A notifikációt, azaz az ún. lényegi egyenértékűség megállapítását (amikor egy, a Bizottság által már engedélyezett termékkel azonos tulajdonságú terméket szeretne forgalomba hozni valaki) a NÉBIH végzi. Az eljárás alól kizárólag az mentesül, aki már engedéllyel vagy notifikációval rendelkező cég termékét árusítja viszonteladóként vagy használja fel az engedélyező határozatokban szereplő termékkategóriákban.

Az engedélyezési, illetve a notifikációs folyamat mellett a chia mag forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsályamag önmagában kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető, kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható! Az aztékzsályamagot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet. A termékeken szerepelnie kell továbbá az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)” feliratnak, illetve összetevőként is e néven kell feltüntetni a felhasznált összetevők csökkenő mennyiségi sorrendjében.

Az aztékzsályamag összetevőként csak a következő termékekbe tehető: pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben, továbbá a magot egészben, törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 gramm/450 milliliter mennyiségben. Nem árusítható tehát például „chia puding”, „chia joghurt” stb.

További részleteket a NÉBIH oldalán valamint az élelmiszervizsgálati közleményekben olvashatnak.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok