Élelmiszer-feldolgozás

Eredményes volt a kamara őszi „Tanuljunk együtt! - Tejipari napok” programsorozata. A rendezvény tavasszal nagy sikert aratott a résztvevők körében, akiknek a visszaigazolásai indokolták a további gyakorlati napok megszervezését és megtartását.

 


2017. október 12-én résztvevőink a savanyított tejtermékek készítését sajátíthatták el a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) mosonmagyaróvári központjában. A program ezzel nem ért véget: további 10-10 cég képviselteti magát a soron következő eseményeken is, amelyeken a túrókészítés /október 26. csütörtök/, valamint gomolyasajt-készítés /november 9. csütörtök/ lesz a téma. Ezzel a programmal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara segíteni szeretné azon vállalkozásokat, akik most kezdenek bele a saját tej-alapanyaguk feldolgozásába, illetve azokat az élelmiszer-feldolgozókat is, akik már ezzel a tevékenységgel foglalkoznak.

A „Tejipari napok” programsorozat egyértelműen hozzájárul a mikró-és kis vállalkozások együttműködési készségének javításához, a szükséges tudásbázis gyarapításához és a tudásátadás fokozásához, a környezeti teljesítményük javításához, erőforrás-hatékonyságuk növeléséhez.

A „joghurtkészítő csoport” résztvevői délelőtt 9 órától délután 16 óráig egy komplex tájékoztatást kaptak az intézet munkatársaitól a joghurt- és kefir-, valamint tejfölkészítés elméleti és gyakorlati ismereteiről. A program elején minden résztvevő elmondta, hol tart most a vállalkozása és miért volt fontos számára a részvétel, így még célirányosabban telt a nap további részre. Az elméleti ismertetők során közérthető módon a tej higiénés nyerésétől a feldolgozási fázisain keresztül mutatták be a savanyított tejkészítmények gyártáshoz elengedhetetlen feltételeket. Az előadásokat követően a résztvevők interaktív módon a saját tudásuk és gyakorlati tapasztalatuk alapján tehettek fel kérdéseket.

Később a napi programnak megfelelően az intézet kísérleti üzemében a kétféle típusú joghurt készítésének (pohárban érlelt és habart gyümölcsös ízesítésű) gyakorlati bemutatása történt meg. A résztvevők különböző szintű felkészültségét és termékelőállító gyakorlatát figyelembe véve részben kézi technológia és részben üzemi ipari technológiai bemutató volt. Zárásként a termékek érzékszervi bírálata és a tapasztalatok közös értékelése történt meg.

A korlátozott létszám és a többszörös túljelentkezés miatt sajnos nem mindenki tudott bekerülni az őszi gyakorlati napok rendezvényeire, ami alapján nem meglepő a „Tanuljunk együtt!” programsorozat folytatására mutatkozó komoly igény, akár kibővített termékcsoportokkal is, és nem csak egy napra korlátozva.

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok