Élelmiszer-feldolgozás

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának szervezésében a „Tanuljunk együtt” elnevezésű programsorozat részeként valósult meg a ,,Bonbon és trüffel készítése" címet viselő rendezvény. A Tájékoztatási szolgáltatás keretében meghirdetett program célja az volt, hogy a résztvevők átfogó ismereteket szerezzenek a csokoládékészítéssel kapcsolatos technológiai és élelmiszer-biztonsági elvárásokról.


Az október 19-i budapesti eseményen a résztvevők egy elismert csokoládémestertől komplex tájékoztatást kaptak arról, hányféle csokoládé létezik, milyen veszélyek fenyegetik az alapanyagot – és ezeket hogyan lehet kivédeni –, milyen természetes tartósítószereket tudnak felhasználni, vagy akár arról, honnan lehet beszerezni a legjobb minőségű mandulát marcipánkészítéshez. A gyártás közben felmerülő higiéniai elvárásoknak és a gyártás feltételeinek ismertetése is részét képezték az alapvetően interaktív módon megvalósult programnak.

Az elméleti tájékoztatás a gyakorlat elsajátítása mellett folyamatosan zajlott. A Csokoládé Iskola műhelyében az érdeklődők megtudhatták mi a jó trüffelkrém titka, hogyan kell maszkírozni és borzolni. A bonbonok készítése (alsó kép) során pedig megismerhették a megfelelő állagú marcipántöltelék megalkotásának módszerét, a hüvelyezés, a töltés és a talpalás technikáját, valamint a csokoládétemperálás eljárásmódját.

A borzolt trüffelgolyók és a marcipántöltelékes bonbonok elkészítésének végeztével a csokoládémester vezetésével a Csokoládé Múzeumban tettek egy sétát a résztvevők. A túra során a régen használt eszközök és egyéb látványosságok megtekintésén kívül megismerkedhettek a csokoládé történetével, illetve a csokoládékészítés folyamatával a kakaófától egészen a tömbös vagy pasztillás csokoládéig.

A nap végén a résztvevők a saját kézzel készített csokoládék mellett az újonnan kötött ismeretségekkel és a frissen szerzett tapasztalatokkal térhettek haza. A visszajelzések alapján a szakmai program hasznos volt, szívesen vennének részt egyéb hasonló rendezvényen a jelentkezők.

A Tájékoztatási szolgáltatás keretében megszervezett ingyenes rendezvénnyel a kamara mindazok számára lehetőséget kívánt biztosítani tudásuk kiterjesztésében, akik most kezdenek bele a saját alapanyaguk feldolgozásába vagy akik már ezzel a tevékenységgel foglalkoznak. A szakmai programon szerzett információ és tudás érdemben hozzájárult a hazai termelők minőségtudatos előállítási gyakorlatához.

A „Tanuljunk együtt!” programsorozat célja, hogy az interaktív tudásátadással lehetőséget teremtsen az érdeklődő élelmiszer-feldolgozóknak, hogy közvetlenül a szakemberektől kérdezzenek, és kérdéseikre érdemi választ kapjanak, ezáltal is hozzájárulva az együttműködési készségük,a környezeti teljesítményük javításához, valamint az erőforrás-hatékonyságuk növeléséhez.

 

 

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok