Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Bizottság szigorítja a BPA-ra (biszfenol A) vonatkozó szabályokat.


A szabályt, miszerint a csecsemőknek és kisgyermekeknek (0-3 éves korig) készült élelmiszerek csomagolásában megtiltják a BPA jelenlétét, a következő év elejétől kell alkalmazni. A BPA-t nem lehet majd felhasználni a különleges orvosi célra készült vagy tejalapú italokkal, a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült és a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő csomagolások lakkjaiban és bevonataiban.

Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagokra és műanyag tárgyakra a 10/2011/EK rendelet vonatkozik. A tervezetben szigorúbb határértéket határoznak meg a migrációs (kioldódási) értékekben: a specifikus kioldódási határértéket 0,05 mg/kg-ban adják meg a jelenlegi 0,6 mg/kg helyett.

Az Európai Bizottság tervezetéhez hozzá lehetett szólni, melyet több szervezet meg is tett. A Chem Trust szerint minden élelmiszerrel érintkező csomagolás esetében meg kellene tiltani a BPA használatát, a DG SANTE pedig más biszfenolokat is belevenne a szigorításba. Számos más szervezet is egyetért a tervezettel, melyet közzé is tettek a bizottság honlapján.

 


(Forrás: foodqualitynews.com)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok