Élelmiszer-feldolgozás

2018 január 1-jével teljes körűen kell alkalmazni az új élelmiszerekről szóló 2015. november 25-én az Európai Parlament és Tanács által elfogadott 2015/2283/EU rendeletet. Az új rendelet javítja az engedélyezési eljárás hatékonyságát, ösztönözve az innovációt az élelmiszeriparban.

 

Az európai fogyasztók biztonsága garantált, miközben a fogyasztók több fajta élelmiszerből választhatnak. Mindemellett az új élelmiszerekre vonatkozó általános feltételek nem változnak: új élelmiszernek számítanak azok az élelmiszerek és élelmiszer-összetevők, amelyek fogyasztása az EU területén 1997. május 15-e előtt (vagyis a jelenlegi új élelmiszerekről szóló rendelet hatálybalépése előtt) nem volt számottevő.

Az új rendelet egyszerűsíti és központosítja az engedélyezési eljárást, valamint tartalmazza az általános engedélyezést. Az Európai Bizottság feladata a kérelmek feldolgozása, valamint az engedélyek kiadása. Ennek eredményeként minden élelmiszer-ipari szereplő forgalomba hozhatja az engedélyezett új élelmiszerét, amennyiben betartja a felhasználási feltételekre és a címkézésre vonatkozó előírásokat. A biztonsági értékelést az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) végzi.

Az Európai Bizottság konzultációt folytat az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatósággal a kérelmek tekintetében, az engedélyezési határozatot pedig az EFSA értékelése alapján hozza meg. Az új élelmiszerek uniós listája tartalmazni fogja az összes engedélyezett új élelmiszert. A biztonsági értékelésre és az engedélyezési eljárásra vonatkozó határidők megállapításával nő a hatékonyság és az átláthatóság, így csökkentve az engedélyezési eljárásra fordított időt. A forgalmazás elősegítése érdekében gyorsabb és arányosabb biztonsági értékelés lép érvénybe azon Európai Unión kívüli országokból érkező hagyományos élelmiszerekre, amelyek esetében bizonyított a hosszú ideje tartó biztonságos használat.

Az új rendelet egyszerűsített értékelési eljárást vezet be a harmadik országokban hagyományos, de az Európai Unióban új élelmiszerekre. Amennyiben a kérdéses hagyományos élelmiszerről történelmi adatokkal bizonyítható, hogy biztonságos, és sem az uniós tagállamok, sem pedig az EFSA nem emel ellene biztonsági szempontból kifogást, az ilyen hagyományos élelmiszerek a kérelmező által írt előzetes értesítéssel forgalomba hozhatók. Az új technológiák és innovációk lehetőséget hordoznak magukban a környezetre gyakorolt hatás csökkentésére, az élelmezésbiztonság növelésére és előnyös a fogyasztókra nézve. Az ilyen innovatív élelmiszereknek hasznára válhatnak azok az adatvédelmi előírások, amelyek lehetővé teszik a kérelmező számára egyedi engedély kiváltását is az új élelmiszer forgalomba hozatala érdekében. Az adatvédelmet az újonnan megszerzett tudományos eredmények és szellemi tulajdont képező adatok alapján biztosítják, lejárati határideje pedig öt év.

További részleteket az OGYÉI és  NÉBIH oldalain olvashatnak.

 

Készítette: NAK/ Szűcs Viktória

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok