Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Unió a tejtermékek piacról történő kivonását piaci intervenciós intézkedések keretében biztosíthatja, amely lehet állami intervenció vagy magántárolási támogatás intézkedés.


Az állami intervenció intézkedés keretében a Magyar Államkincstár vásárolja fel a meghatározott minőségű vajat és sovány tejport, melyeket kitárolásukig tárol. A raktározásra felajánlott termékek minőségi követelményeit a 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet, valamint az 2016/1240/EU végrehajtási bizottsági rendelet tartalmazza. A tárolt termékek értékesítését a Kincstár csak az Európai Bizottság végrehajtási rendeletének közzétételét követően kezdheti meg.

A felvásárlási időszak minden évben március 1-jétől szeptember 30-áig tart (amit csak indokolt esetben módosíthat az EB) azonban az időszakot befolyásolja még a piaci ár és a mennyiségi korlátozás. 2018-ban a felvásárlás csak akkor kezdhető meg, ha a piaci ár eléri vaj esetében a 246,39 EUR/100 kg-ot, sovány tejpor esetén pedig a 169,80 EUR/100 kg-ot

A mennyiségi korlátozások vaj esetében 50 ezer tonna, sovány tejpor esetében 109 ezer tonna. (A sovány tejpor esetében, a 147/2018/EU tanácsi rendelet 2018. évre vonatkozóan a sovány tejpor rögzített áron történő felvásárlására vonatkozó mennyiségi korlátozást 0 tonnában állapította meg, így 2018-ban nincs lehetőség sovány tejpor rögzített áron történő felvásárlására).

A magántárolási támogatás intézkedés keretében a piaci egyensúly megteremtése és a piaci árak stabilizálása céljából az EB minden esetben végrehajtási rendeletben nyitja meg a betárolási időszak kezdetét rögzített áras vagy pályázati eljárás keretében, és szabályozza a betárolható termékkategóriákat, a raktározási időszak hosszát, valamint a minimálisan betárolható mennyiséget. Ennek a támogatásnak az igénybevétele biztosíték letétbe helyezéséhez kötött, amelynek összegét a támogatást megnyitó bizottsági végrehajtási rendelet határozza meg.

Magántárolási támogatásra az alábbi tejtermékek lehetnek jogosultak: vaj, sovány tejpor és sajt.A termékeknek alkalmasnak kell lenniük a hosszú távú tárolásra, valamint épnek, megfelelőnek, és kereskedelmi minőségűnek kell lenniük. A  minőségi követelményeket a 2016/1238/EU felhatalmazáson alapuló bizottsági rendelet tartalmazza.

A vállalt raktározási időszak leteltét követően kezdhető meg a termékek raktárból történő kitárolása. A támogatás jóváhagyásáról a Kincstár a termék raktárból történő kitárolása után, a benyújtott kifizetési kérelem alapján dönt, amennyiben a kérelmező a vonatkozó összes jogszabályi előírásoknak maradéktalanul eleget tett.

Bővebb információ a Kincstár honlapján olvasható.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei