Élelmiszer-feldolgozás

Az élelmiszeripar iránti bizalom és a fogyasztói tudatosság növelését hiteles, szakmailag is megalapozott információk terjesztésével érhetjük el – ez mindannyiunk közös érdeke. Például a vöröshús kapcsán is több téves információ kering.


Tévhit: a vöröshús fogyasztása káros az egészségre!

Magyarázat: Sokakat megrázott a WHO 2015-ben közzétett jelentése, amely szerint a vöröshúsokat (pl. marha, sertés, bárány stb.) lehetséges rákkeltőként, a feldolgozott hústermékeket pedig az emberre rákkeltő csoportba sorolta. A legújabb feltételezés arra a hipotézisre épül, hogy a vöröshúsok nagy mennyiségű és hosszú távú fogyasztása gyulladáshoz vezet, a gyulladás pedig növeli a tumorképződés kockázatát. Azonban pont a „mumusként” számon tartott gén (Neu5Gc) volt a felelős az evolúció során őseink agyi kapacitásának növekedéséért is, azaz a húsfogyasztásnak köszönhetjük az „eszünket”.

A táplálkozástudomány szerint a fehér- és vöröshúsok közötti különbséget a mioglobintartalmuk adja. A vöröshús izomszöveteiben több ilyen oxigénkötő fehérje található, ami pedig az általa megkötött vasion miatt vörös színű. A vöröshús, mint kiváló energiaforrás az agyunk működésénél ma is fontos szerepet tölt be: bár az agyunk a testsúlyunk mindössze 2 százalékt teszi ki, energiabevitelünk 20 százalékát veszi igénybe. A húsban lévő karnozin agyunkat az öregedéstől is védi, jelentős az omega-3 zsírsav- (DHA) és B12-vitamin-tartalma. Mindemellett kiváló ásványianyag-forrás is: jelentős a vas-, cink-, nátrium-, kálium- és kalciumtartalma.

A marhahús például a vas mellett kiemelkedő foszforforrás is, ami a csontjaink alapvető tápanyaga. A sertéshús ötször több B1-vitamint tartalmaz más állatok húsához képest, a belsőségek pedig nagy mennyiségben tartalmaznak A-és D-vitamint. Ahogy a legtöbb élelmiszernél, itt is fontos az alapanyag minősége, valamint az étel elkészítési módja! Az átgondoltan és jól elkészített vöröshúsételek semmivel sem egészségtelenebbek, mint a fehérhúsok.

Táplálkozási szokásaink és szervezetünk reagálása az elfogyasztott élelmiszerekre egyénenként gyakran eltérő, és jelentős mértékben függ az életmódtól, a genetikától, lakóhelyünk földrajzi adottságaitól, az életkortól és öröklött táplálkozási szokásainktól. A kiegyensúlyozott étrend az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme, és ennek a mértékletes hús- és húskészítmény-fogyasztás is része.


(NAKlap, 2018. áprilisi szám)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei