Élelmiszer-feldolgozás

2018.április 4-5-én kezdetét vette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „Tanuljunk együtt! – Tejipari gyakorlati napok” című programsorozata. Az első kurzuson 10 lelkes és aktív résztvevőt köszönthettünk a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben. A program áprilisban a kezdő-, május és június hónapban a haladó kurzusokkal folytatódik.


2017-ben a kamarai tagok igényeit felismerve indult útjára ez a – hiánypótló – gyakorlati programsorozat, melynek célja a termékfejlesztések előmozdítása, a higiéniai ismeretek bővítése és az előállítók elméleti és gyakorlati tudásnövelése volt.

Az idei első kurzusban a savanyított tejtermékek gyártástechnológiájával ismerkedhettek meg a résztvevők, így a két nap leforgása alatt több féle joghurtot (natúr, probiotikus, stb.), kefírt (pohárban alvasztott, habart, stb.), tejfölt és túrót is készíthettek. A jelentkezés és helyszíni bemutatkozás alapján a csoport a kezdő besorolást kapta, ez azt jelenti, hogy a résztvevők jelenleg kistermelői szerepkörben, főként állattartóként, kezdőszintű tejfeldolgozási ismeretekkel rendelkeznek. Többen komoly tervekkel és elképzelésekkel érkeztek, hiszen a feldolgozott élelmiszertermékek a mai gazdasági viszonyokat ismerve jelentős többletet nyújthatnak a gazdák számára.

Az oktatások a tej, mint alapanyag bemutatásával indultak (fenti kép). A résztvevők megismerhették a tej összetételét, az egyes alkotórészek fontosságát és termékgyártásban betöltött szerepét, a különböző tejtermékek – a magyar élelmiszerkönyvi előírásoknak megfelelő – részletes gyártástechnológiáját. Az egyes fejezeteknél az előadók kiemelték az állatfajokra vonatkozó jellegzetességeket, a savanyú tejkészítmények előállításához használt kultúrákat, azok pozitív és negatív hatásait, figyelmet fordítva a kistermelői – kis mennyiségű – előállításra. Az előadások során nagy hangsúlyt fektettek az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági ismeretekre is. A gyakorlat előtt a műveleti lépések fontosságát és kritikus pontokat vették sorra, majd a megfelelő üzemi védőfelszerelést felvéve, a munka-és tűzvédelmi oktatást követően, kezdődött meg a tényleges gyakorlat. Az üzemi gyakorlat (alsó kép) során az előadóknak is fontos volt, hogy olyan ismereteket adjanak át, amit a résztvevők át tudnak ültetni az otthoni gyakorlatba is: ez megjelent mind a feldolgozott mennyiségi egységekben, mind az eszközhasználatban, nem elfeledkezve a beruházási, fejlődési lehetőségekről.

A program zárásaként a hivatalos érzékszervi vizsgálati módszereket mutatták be, melynek során az előadók kitértek a tipikus hibákra és azok kiküszöbölhetőségének lehetőségeire. A tényleges bírálatnál a leíró módszert alkalmazva, a két nap során előkészített közel 20-féle terméket tesztelték a résztvevők. Az előadók kiemelték, hogy a higiénián át a termékgyártástól az eszközökig bárhol előfordulhat meglepetés, de megfelelő szakmai tudással ezekre felkészülhetünk és sok esetben orvosolni is tudjuk, ami hozzájárulhat a későbbiekben a gyártók versenyképességének növeléséhez is.

A tejipari gyakorlati napok egy szakmai beszélgetéssel, oklevelek átadásával és értékeléssel zárult. A résztvevők a programot és a szervezést összességében kiválóan értékelték. Többen beruházási terveket szőve jöttek el a kamara által szervezett programra, örömmel fogadták a NAK-os kollégák szakmai segítségnyújtását és megerősítették, hogy szükség van a személyes kapcsolatok kialakítására és ápolására is a NAK és a tagság között.

A program az oltós alvasztású csoporttal folytatódik!


(NAK/Horváth Vivien)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei