Élelmiszer-feldolgozás

A TRIS adatbázis rögzíti az aktuális, notifikációs eljárás alatt álló nemzeti szabályozásokat.


Az árukra vonatkozó, uniós szinten nem harmonizált szabályok elfogadásának lehetősége a tagállamok hatáskörébe tartozik, mindazonáltal a jogalkotás során is figyelemmel kell lenni az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 34–36. cikkeinek rendelkezéseire. Ezen rendelkezések érvényesülését az Európai Bizottság felügyeli a műszaki notifikációs eljárás révén, a műszaki szabályozások információs rendszerének működtetése (TRIS Adatbázis) útján.

A 2015/1535/EU irányelv szerint a notifikációs eljárás célja, hogy a belső piaci akadályok létrejöttét még megjelenésük előtt megakadályozza. A tagállamok a termékekre és az információs társadalom szolgáltatásaira vonatkozó tervezeteikről értesítést küldenek a Bizottság részére, amely az uniós jogszabályok tükrében elemzi azokat. A tagállamok a Bizottsággal azonos mértékben vesznek részt ebben az eljárásban, és az értesítésre megküldött tervezetekre vonatkozóan ők is kinyilváníthatják véleményüket.

Mindemellett a TRIS adatbázis segítséget nyújt az új műszakiszabály-tervezetekkel kapcsolatos tájékozódásban. Ennek fényében a 2015/1535/EU irányelv szerinti eljárás a Bizottság és a tagállamok közötti párbeszéd eszköze is lehet.

Az aktuális, notifikációs eljárás alatt álló nemzeti szabályozások a TRIS Adatbázisban tekinthetők meg.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok