Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tudományos véleményt tett közzé a mákot tartalmazó élelmiszerek fogyasztásához kapcsolódó egészségügyi problémákról.


Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) ópium alkaloidokat tartalmazó mákok fogyasztásának kockázatbecslése alapján - megerősítve a 2011-ben megállapított szintet - továbbra is biztonságosnak tekinthető a 10 mikrogramm/testtömeg kilogramm bevitel. Azonban - mivel előfordulhat, hogy a minták kodein koncentrációja magasabb, mint a morfin - a jelenlegi szint becslésekor a morfintartalom mellett a kodeintartalmat is figyelembe vették. Fontos kiemelni, hogy bizonyos élelmiszer-feldolgozási lépések, mint a mosás, hőkezelés és az őrlés, 100-25 százalékkal is csökkentheti a mák alkaloidtartalmát.

A kockázatbecslésről további részletek az EFSA oldalán olvashatók.


(NAK/Dr. Szűcs Viktória)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok