Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) élelmiszerláncba bekerülő szennyező anyagokkal foglalkozó tudományos testülete az Európai Bizottság kérésére kiadta véleményét 2018. november 20-án az élelmiszerekben és a takarmányokban előforduló dioxinok és dioxinjellegű PCB-k legmagasabb értékének csökkentéséről.
Az EFSA véleményében az élelmiszerláncban található szennyező anyagokról új, tolerálható heti beviteli mennyiséget (TWI – tolerable weekly intake) határozott meg, amely a dioxinra és a dioxinjellegű PCB-kre vonatkozóan 2 pg WHO-TEQ/kg testsúly-kilogramm. Ez az új beviteli szint hétszer alacsonyabb, mint a 2001-es EFSA által meghatározott korábbi szint, amit a Tanács 2375/2001/EK rendelete is tartalmaz.
Az Európai Bizottság és a tagállamok a véleményt követően a kockázatkezelési intézkedésekről tárgyalnak.
(NAK)