Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) élelmiszerláncba bekerülő szennyező anyagokkal foglalkozó tudományos testülete az Európai Bizottság kérésére kiadta véleményét 2018. november 20-án az élelmiszerekben és a takarmányokban előforduló dioxinok és dioxinjellegű PCB-k legmagasabb értékének csökkentéséről.

 

Az EFSA véleményében az élelmiszerláncban található szennyező anyagokról új, tolerálható heti beviteli mennyiséget (TWI – tolerable weekly intake) határozott meg, amely a dioxinra és a dioxinjellegű PCB-kre vonatkozóan 2 pg WHO-TEQ/kg testsúly-kilogramm. Ez az új beviteli szint hétszer alacsonyabb, mint a 2001-es EFSA által meghatározott korábbi szint, amit a Tanács 2375/2001/EK rendelete is tartalmaz.

Az Európai Bizottság és a tagállamok a véleményt követően a kockázatkezelési intézkedésekről tárgyalnak.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok