Élelmiszer-feldolgozás

Az Európai Tanács három rövid módosítást fogadott el az uniós hozzáadottérték-adó (héa) szabályaiban.


Az Európai Bizottság még tavaly májusban héa-szabályok részletes technikai módosítására tett javaslatot, melyekkel az 1993 óta alkalmazott „átmeneti” állapotnak vetne véget. Az akkori javaslatok alapján –többek között – az árukat abban a tagállamban adóztatták volna meg, amelyikben a szállításuk véget ér, valamint a kereskedők számára egyablakos online ügyintézés létrehozását javasolták.

A jelenlegi elfogadott rövid távú módosítások az új rendszer bevezetéséig négy konkrét kérdést tisztáznak: - Vevői készlet: A jogszabály a vevői készletekre vonatkozó megállapodások egyszerűbb és egységes kezelését írja elő olyan esetekben, amikor az eladó készletet helyez át egy másik tagállamba, egy ismert vevő számára rendelkezésre álló raktárba.
- Héa azonosító szám: A vásárlói héa azonosító szám további feltétele lesz annak, hogy egy vevő részesülhessen az unión belüli termékértékesítésre vonatkozó héa-mentességből.
- Láncügyletek: A jogbiztonság növelése érdekében a jogszabályok egységes kritériumokat vezetnek be arra vonatkozóan, hogy milyen héa-szabály alkalmazandó a láncügyletekre.
- Termékek unión belüli értékesítésének igazolása: Közös keret jön létre az unión belüli termékértékesítés után igényelni kívánt héa-mentességhez szükséges igazoló dokumentumokra.

Az irányelv teljes szövege az Európai Tanács honlapján olvasható. A hivatalos közlemény alapján a módosításokat 2020. január 1-jétől kell alkalmazni.


(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei